FacebookTwitterLinkedIn

În următorii 2-3 ani, proprietarii de clădiri de birouri vor avea cheltuieli suplimentare pentru a se alinia la cerințele ESG, care asigură îndeplinirea criteriilor legate de mediu, sociale și de guvernanță. Creșterea costurilor de construcție va influența ritmul livrărilor noilor proiecte de birouri în piață, mulți dezvoltatori preferând să amâne construcțiile pentru a vedea în ce măsură costul suplimentar va putea fi absorbit de un nivel mai ridicat al chiriilor, spune un raport al companiei de consultanță imobiliară Colliers

Astfel, valoarea de piață a clădirilor va începe să se diferențieze și mai mult, fluctuând în intervale destul de generoase. Concret, dacă în zona Floreasca-Barbu Vacarescu valorile pot depăși 3.000 de euro pe metrul pătrat închiriabil pentru clădiri nu mai vechi de 5 ani, în zona emergentă Centru-Vest, valorile se situează la o medie de 2.500 euro pe metrul pătrat închiriabil. 

„Nivelul livrărilor anuale, în contextul creșterii costurilor de construcție și a incertitudinii generale, este așteptat să se înjumătățească în următorii 2-3 ani, începând chiar cu acest an, când ar putea fi livrați aproximativ 130.000 mp de spații de birouri. Astfel, rata de neocupare va fi absorbită diferențiat în funcție de tipul clădirii, ceea ce va crea o distanță din ce în ce mai mare între clădirile mai noi, localizate în zone bune, cu specificații tehnice superioare și investiții constante în îmbunătățirea performanței clădirii, și cele mai vechi, situate în zone periferice, în care nu s-a investit suficient pentru a intra în competiție directă cu prima categorie”, precizează Anca Bâldea, Director în cadrul departamentului Valuation & Advisory Services al Colliers.

O nouă diferențiere suplimentară în piața de birouri este legată de adaptabilitatea clădirilor la ESG. În cazul clădirilor mai vechi, arată consultanții Colliers, investiția necesară pentru atingerea standardelor specifice ar putea să fie mult prea mare raportat la valoarea de piață a clădirii, stabilită pe baza contractelor de închiriere curente, și greu de acoperit din potențiale creșteri viitoare ale chiriei. 

Prin urmare, clădirile din prima categorie vor avea rate de ocupare mai bune și un nivel al chiriei mai ridicat și mai stabil. Consultanții Colliers observă deja că în anumite zone se face trecerea de la o piață a chiriașilor la o piață a proprietarilor, chiria brută crescând în unele situații cu 5-7%, în ciuda faptului ca s-a înregistrat o scădere generală a chiriei efective cu 10% la nivelul întregii piețe din București.