FacebookTwitterLinkedIn

În 2021, Grupul Electrica a înregistrat pierderi nete în valoare de 553 milioane lei, o scădere de 941 milioane lei comparativ cu profitul de 388 milioane lei din 2020. Scăderea a fost generată de evoluţia în creştere accelerată a costurilor cu achiziţia de energie electrică.

EBITDA consolidată a înregistrat o scădere cu 1,08 miliarde lei faţă de valoarea din 2020, ajungând la valoarea negativă de 128 milioane lei.

Veniturile Grupului Electrica s-au ridicat la 7,17 miliarde lei, reprezentând o creştere de 10,4% faţă de anul precedent.

 „Întreaga piaţă de energie se confruntă cu provocări cruciale atât la nivel naţional, cât şi european. Creşterea accelerată a preţurilor de achiziţie de energie înregistrată în partea a doua a anului 2021, dar şi incertitudinile generate de schimbările cadrului legislativ au avut ca şi consecinţă deteriorarea semnificativă a situaţiei financiare a operatorilor de distribuţie, dar mai ales a companiilor de furnizare a energiei electrice şi gazelor naturale. Măsurile dispuse de autorităţi în această perioadă dificilă au condus la costuri suplimentare pentru companiile din domeniu, expuse la preţurile extrem de mari de pe piaţă, cu impact direct asupra fluxului de numerar operaţional, ceea ce periclitează viabilitatea financiară a acestora”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

In 2021, Electrica SA a obţinut un profit net individual de 321,8 milioane lei, în creştere cu 7,8%.

Compania vrea să distribuie dividende în valoare totală de 152,8 milioane lei, respectiv 50% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, corespunzător unui dividend brut de 0,45 lei/acţiune.

”Această deviație în afara intervalului prevăzut în Politica de Dividende conform careia rata de distribuire a profitului la dividende se va situa între 65% si 100% din profitul net distribuibil în baza situațiilor financiare individuale auditate anuale se datoreaza contextului de piață actual caracterizat printr-o potențială creștere a nevoii de finanțare la nivelul Grupului pentru a prefinanta schema completă de compensare a facturilor şi de plafonare a preţurilor pentru clienţi stabilita prin OUG 118/2021, Legea 259/2021 și OUG 130/2021 în perspectiva extinderii acesteia”, se arată într-un raport al companiei.

Pe segmentul de furnizare, veniturile grupului au fost mai mari cu 15%, în contextul creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul cu 12,5%, al majorării cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul cu 1%, dar şi al creşterii veniturilor din certificate verzi.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au fost cu 0,7% mai mici, ca urmare a scăderii veniturilor aferente serviciilor construcţiei rețelelor electrice din acordurile de concesiune, impact negativ anulat de creşterea tarifelor de distribuţie, cât şi a volumelor de energie electrică distribuită, cu 5,7%.

Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 45,8%, la 5,6 miliarde lei.