FacebookTwitterLinkedIn

Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România

Dacă majoritatea agențiilor imobiliare de talie mică și mijlocie merg pe modelul afacerilor de familie, există pe piața locală și un exemplu de franciză care pare să strângă în jurul său o comunitate tot mai mare de agenți – RE/MAX.

Cunoscuta franciză din domeniul imobiliar are o mare extindere în România. Este prezentă în peste 20 orașe din ţară și are peste 60 de francize cu peste 800 de membri. După cum explică Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România, majoritatea francizaților se încadrează în categoria de vârstă 30 – 40 de ani (42,3%) sau 45 – 55 de ani (31%), iar cei mai mulți dintre aceștia sunt bărbați (67%).

“Este important de menționat că doar 31% dintre cei care și-au deschis un birou RE/MAX au experiență anterioară în domeniul imobiliarelor. În topul orașelor cu cei mai mulți francizați se numără București, Cluj, Brașov, acolo unde au fost înregistrate, de asemenea, cele mai rapide creșteri raportat la numărul de agenți și tranzacții“, punctează el pentru Forbes România.

În ceea ce privește câștigurile, Răzvan Cuc oferă exemplul unui agent imobiliar al rețelei din România, care a tranzacționat în 2020 proprietăți în valoare de peste 8 milioane euro, ceea ce l-a poziționat în RE/MAX Chairman’s Club, topul internațional din care fac parte cei mai performanți agenți ai rețelei. Acesta este de fapt și primul agent din Estul Europei care intră în top 100 mondial.

Rezultate 2021 – 10.000 de tranzacții imobiliare

Birourile RE/MAX România au intermediat în 2021 cca. 10.000 de tranzacții imobiliare, cu o valoare cumulată în jurul valorii de 300 milioane euro și cu o valoare cumulată a comisioanelor înregistrate de 10,5 milioane euro, o creștere de 92%, comparativ cu anul precedent. Cele mai multe tranzacții intermediate au fost pe segmentul rezidențial, într-un procent de 83%, urmat de terenuri (9%), comercial (4%), office (2%) și industrial (2%).

Compania estimează creșteri pentru toți indicatorii de business, astfel încât până la sfârșitul anului curent plănuiește să ajungă la o echipă de 1.000 de agenți, care să intermedieze 15.000 de tranzacții. La nivelul comisioanelor înregistrate, RE/MAX România estimează o valoare de 15 milioane euro pentru anul 2022.

“Deși mulți s-au întrebat dacă imobiliarele vor avea de suferit în contextul pandemic, ultimii doi ani ne-au demonstrat că domeniul real-estate este unul puternic, iar piața locală a traversat cu maturitate o perioadă plină de provocări“, explică Răzvan Cuc.

În ceea ce ține de preferințele locative ale românilor, se remarcă în continuare apartamentele cu două și trei camere. Casele se mențin, în continuare, pe poziția a treia, dar există un interes crescut pe acest segment, care va genera și creșteri ale cererii pentru terenuri intravilane. Pentru 2022, compania estimează creșteri ale prețurilor în jur de 10% și chiar peste la apartamente, case și terenuri.

Managerul RE/MAX spune că, într-o piață în care cererea depășește oferta, cum este cea locală, există numeroase situații în care locuințele noi se vând din faza de proiect. Totodată, începe să se simtă o reorientare a achizițiilor către apartamentele mai mari, ori chiar case mici din zonele emergente ale orașelor mari, care se pot încadra în acest nou plafon al TVA de 5%, intrat în vigoare de la începutul anului.

Chiar dacă este posibil să vedem o scădere a interesului față de achizițiile de proprietăți, din cauza devalorizării monetare accelerate adusă de inflație, Răzvan Cuc crede că imobiliarele nu sunt în pericol. “Ele rămân un vehicul ideal de conservare – chiar de apreciere – a valorilor în timp, ce este accesibil și ușor de înțeles“, concluzionează el.

În 2021, compania și-a extins rețeaua cu 24 de francize noi, iar altele urmează să se deschidă în 2022 la Iași, Timișoara și Craiova. Planul de extindere la nivel național vizează ca, până în 2023, să funcționeze 110 de birouri francizate și peste 1.000 de agenți imobiliari.

În ceea privește topul orașelor cu cele mai mari valori ale tranzacțiilor, acesta a rămas neschimbat față de anul precedent: București, Cluj-Napoca și Brașov. “Pentru anul curent, tendințele arată creșteri pe aceleași piețe efervescente, în orașele mari și dinamice economic și social, precum și în cele emergente.“ (R.C.)