FacebookTwitterLinkedIn

Divizia Agricultură a Grupului Carmistin se extinde, prin inaugurarea, la Băbeni, Vâlcea, a celei mai extinse baze de silozuri pentru depozitare cereale din sudul țării.

Integrată în fabrica de nutrețuri combinate a companiei, noua bază are o capacitate totală de 50.000 tone și o capacitate de preluare și transport de 200 tone/h.

Astfel, în plină campanie de achiziții cereale, Grupul Carmistin recepționează în medie 2.000 tone cereale zilnic, cantitate ce acoperă o mare parte din necesarul de materie primă pentru producerea furajelor destinate fermelor deținute. Practic, capacitatea fabricii a ajuns la 45 tone furaje/h și 20.000 tone/lună, posibilitățile de producție pentru speciile de animale din fermele Grupului (pui, porc și vită) fiind nelimitate.

„Prin finalizarea proiectului, ne-am atins obiectivul de a pune în funcțiune sută la sută baza de la Băbeni, astfel încât astăzi, în plină campanie de achiziții cereale, aceasta să fie complet operațională”, apunctat Marius Bărbulescu, directorul Diviziei de Agricultură a Carmistin.

Potrivit acestuia, pe lângă modernizarea halelor de depozitare existente sau sistematizarea fluxurilor de producție din interior, compania a investit în integrarea de noi echipamente, menite să contribuie la calitatea și siguranța furajelor, astfel încât, în final, hrana să fie cât mai sănătoasă și produsă într-un mod cât mai sustenabil. Un exemplu în acest sens este soluția propusă pentru reducerea emisiilor de CO2, precum și a costurilor cu energia, prin instalarea a două turbine de cogenerare, cu o putere electrică instalată de 400 kWel. Acest sistem va produce local o parte din energia electrică necesară, dar și aburul utilizat în procesul de fabricare a furajelor și nutrețurilor combinate.

Investiția realizată la Băbeni, având o valoare totală de 10 milioane euro, va contribui la consolidarea pe piață a produselor Grupului Carmistin, în special a brandului La Provincia.

Grupul Carmistin a finalizat, de asemenea, tot în județul Vâlcea, în comuna Lădești, un alt proiect de investiții, pentru construirea a 8 celule de depozitare cereale, cu o capacitate de 500 tone fiecare.

Nu în ultimul rând, până la finalul lunii august, un partener local al Carmistin din cadrul proiectului Fermier în țara mea va pune în funcțiune fabrica de peleți lucernă și paie de la Drăgășani. Cu o capacitate de 35.000 tone peleți/an, aceasta va acoperi întreg necesarul fermelor deținute de Grup.

În ceea ce privește irigațiile, până în toamnă, compania va pune în funcțiune un sistem inovator, spun reprezentanții companiei, construit în comuna Făurești, Vâlcea, care va deservi o suprafață de 350 hectare teren. Astfel că, grupul va putea să își crească producția de cereale cu aproximativ 70 la sută.

Prin noile investiții realizate în Vâlcea, numărul angajaților Carmistin din acest județ va crește de la 1.148 (în 2022), la aproape 1.800 până la finalul lui 2023, cei mai mulți angajați ai companiei provenind din Vâlcea, urmat de Gorj, Prahova și Dâmbovița.