FacebookTwitterLinkedIn

Foto credit: Forbes România

În ciuda incertitudinii din mediul economic, unul dintre jucătorii din top 3 cei mai mari producători de carne de pasăre din industria avicolă locală își continuă nestingherit planul de investiții.

Deținut de antreprenorul Iustin Paraschiv (fiul familiei de antreprenori Ana și Cornel Paraschiv),  grupul Carmistin mizează pe strategia sa pilon – „investiți, investiți, investiți!” –  chiar și în contexte economice mai puțin prielnice.

Din luna octombrie 2022, holdingul românesc care, în prezent, integrează producția agro-zootehnică în proporție de 90%, are în construcție un abator de pui care atunci când va fi finalizat va deveni cea mai mare unitate de abatorizare de carne de pui din România.

„Proiectul va fi finalizat în acest an. Valoarea acestei investiții depășește suma de 60 de milioane de euro”, precizează Cristina Popa, directorul general adjunct al grupului Carmistin.

Noua unitate de abatorizare din județul Vâlcea va avea o capacitate de 13.500 de capete pe oră. În cadrul acesteia se va lucra în două schimburi. Abatorul va avea o suprafață totală de 25.000 mp și va urma să fie dat în funcțiune la finele acestui an. În cifre, unitatea se mai traduce prin: 450 de tone de producție pe zi, 60% Internațional Key Accounts și 30% export.

Tot la capitolul construcția de abatoare, în viitorul apropiat, Carmistin și-a targetat și construcția unei unități de acest fel pe divizia suine. O investiție care, potrivit Cristinei Popa, ar însuma cu 50% mai mult decât cea realizată cu abatorul de pui de la Vâlcea.

În prezent, grupul Carmistin este format din peste 20 de companii. Businessul, construit încă de la început pe baza unui sistem integrat, este grupat în patru divizii în zona de producție: pui, porc, vită și partea de agricultură.

Printre principalele companii se regăsesc: Avicarvil, Avirom Plus, Avicarvil Farms, Avicarvil Farming, Avicarvil Food&Distribution, Porcellino Grasso, Agrikilti, Carmistin Trading, Carmistin Internațional, Pajo Agriculture și Tracian Beef.

Cu un capital 100% românesc, grupul Carmistin condus de către Iustin Paraschiv, și-a început activitatea în anul 2003. Astăzi, grupul are aproximativ 3.000 de angajați, 32 de magazine proprii La Provincia, cultivă 10.000 de hectare, deține o fabrică de nutrețuri combinate cu o capacitate de 45 de tone pe oră și patru unități de depozitare cereale.

În ceea ce privește divizia de pui, compania deține 21 de ferme de pui broiler, două abatoare de pui, o stație de incubație, și trei ferme de reproducție pentru păsările adulte.

Totodată, compania condusă de Iustin Paraschiv a dezvoltat proiectul „Fermier în țara mea”, prin intermediul căruia comercializează sub brandul La Provincia ouă BIO și convenționale provenite de la fermieri-membrii în acest proiect. Pentru anul 2023, oficialii companiei estimează o producție de pui abatorizați de aproximativ 32 de milioane.

În prezent, linia de pasăre reprezintă aproximativ 60% din businessul Carmistin, aceasta deținând o pondere de circa 70% a angajaților.

Divizia porc este formată în prezent din 29 de ferme de porc, trei unități de depozitare carne, iar pentru acest an este estimată o producție de aproximativ 650.000 de suine.

De asemenea, grupul Carmistin deține și două ferme de bovine, iar estimarea de producție pe această linie este de aproximativ 10.000 de capete. Distribuția produselor companiei este realizată prin intermediul flotei proprii de vehicule, care astăzi încorporează peste 200 de vehicule.

Grupul de firme Carmistin a ocupat, în ediția 2022 – TOP 500 FORBES, locul 272.