FacebookTwitterLinkedIn

Gigantul de telecomunicații va reduce dimensiunea forței sale de muncă cu 40% până la sfârșitul anului financiar 2030. Directorul executiv, Philip Jansen, a declarat că noul British Telecommunications (BT) va fi o “afacere mai agilă cu un viitor mai strălucitor”, potrivit Reuters.

Aproximativ 25.000 de locuri de muncă vor fi eliminate prin reducerea numărului de ingineri, odată cu încheierea implementării rețelei cu fibră optică integrală și închiderea vechilor rețele de cupru. 

Aproximativ 10.000 de posturi vor fi înlocuite prin automatizare, în timp ce compania adoptă inteligența artificială. 

Jansen a declarat că BT va fi un “beneficiar uriaș” al AI, care ar putea economisi companiei sute de milioane de lire sterline în comparație cu sistemele sale IT vechi: “Da, există riscuri, trebuie să fim foarte atenți, dar cred că impactul pozitiv va fi la fel de mare ca internetul și la fel de mare ca telefoanele mobile. AI este un schimbare uriașă”. 

Modernizarea AI se va concentra pe operațiunile de servicii pentru clienți ale grupului. Unele aspecte ale întreținerii rețelei pot fi, de asemenea, automatizate prin patch-uri de software și programe care detectează și rezolvă problemele. 

Cu toate acestea, șeful BT a insistat că tehnologia nu va înlocui complet oamenii: “Nu vom ajunge într-o situație în care oamenii vor avea senzația că interacționează cu roboți”. 

Reducerile ample de personal, care reprezintă peste 40% din forța de muncă, marchează un efort semnificativ al BT de reducere a costurilor, în încercarea de a compensa impactul inflației crescute. 

În noiembrie anul trecut BT și-a majorat obiectivul de economii de la 2,5 miliarde de lire sterline la 3 miliarde de lire sterline până la sfârșitul anului 2025. 

Jansen a avertizat cu privire la noi reduceri de locuri de muncă, dar nu a oferit un număr exact. Amploarea concedierilor riscă să reînflăcăreze un conflict cu sindicatele. Anul trecut 40.000 de lucrători au protestat într-un conflict legat de salarii. La acel moment BT a acceptat să ofere angajaților o majorare salarială de 1.500 de lire sterline, punând astfel capăt primei acțiuni industriale la nivel de companie desfășurate în ultimii 35 de ani.

Un purtător de cuvânt al Communication Workers Union, care reprezintă aproape 40.000 de angajați ai BT, a declarat: “Am comunicat clar conducerii BT că dorim să păstrăm cât mai multe locuri de muncă directe și că orice reducere ar trebui să provină în primul rând de la subcontractori și prin fluctuația naturală a personalului”.

Jansen a declarat că BT lucrează cu liderii sindicali în cadrul procesului de reducere a locurilor de muncă, potrivit The Telegraph.