FacebookTwitterLinkedIn

După achiziția Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște în luna martie a acestui an, pentru suma de 38,3 milioane de euro, italienii de la AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa, a început să recruteze personal și a conturat planurile de investiții pentru următorii cinci ani. 

Într-o primă fază, grupul Beltrame dorește să transforme vechea oțelărie într-o unitate de producție competitivă la nivel european, pentru care va investi, în următorii 5 ani, în jur de 100 de milioane de euro în modernizarea utilajelor, iar 80% din buget va fi alocat achiziției de tehnologii care permit reducerea emisiilor de carbon, creșterea eficienței energetice și tranziția către o economie circulară. În prezent, utilajele combinatului au o vechime de aproape 50 de ani.

Carlo Beltrame, Group Business Development în cadrul AFV Beltrame a declarat că România are nevoie de producția de oțel beton pentru dezvoltare și că grupul are planuri ambițioase, „chiar dacă avem printre competitori țări agresive, care nu au aceleași legi privind protecția mediului.” Dar a adăugat că este important ca grupul să producă oțel verde, rezultat din 98% economie circulară. În plus, doar 2% sau mai puțin din materia rămasă în urma procesului de lucru se duce la deșeuri.

„Am depus cererea pentru demolarea unor clădiri, pe terenul cărora vom dezvolta combinatul nou. Avem în plan o valoare totală a investițiilor care se apropie de 500 milioane de euro în retehnologizarea echipamentelor din sistem, combinatul nou, plus parcul voltaic de 140 MW, care presupune o investiție de 120 milioane de euro, și este deja aprobat”, a declarat Beltrame. El a precizat că o parte din fonduri vin din surse proprii, iar pentru restul finanțării sunt în discuții cu diferite bănci. 

Pentru moment, materia primă, fierul, se cumpără la nivel de grup, după care se va folosi fier vechi, preferabil din țară. Tudorel Andrei, analist la INS, aprecia că, pe parcursul ultimilor 30 de ani, România a exportat aproximativ 2 tone de fier vechi pe locuitor. În timp ce fabricile românești l-au importat la prețuri cel puțin duble. Carlo Beltrame crede că România exportă în prezent 1,5 milioane tone de fier vechi pe an, și ar dori să reducă această cantitate. 

Pentru relansarea activității combinatului, compania Beltrame a recrutat până în prezent aproape 300 de angajați, o parte dintre aceștia fiind foști angajați ai COS Târgoviște. Până la final de iulie intenționează să ajungă la 450 de angajați, urmând ca, în următorii cinci ani forța de muncă să ajungă la aproximativ 1.000 de persoane.

Odată cu finalizarea acestei fabrici noi, preconizată să fie livrată în 2024, capacitatea totală de producție a Donalam Târgoviște va fi de aproximativ 700.000 – 800.000 tone de oțel-beton și sârmă laminată anual. În condițiile în care, în sectorul construcţiilor, consumul total intern de oţel – beton ṣi sârmă este de circa 1,5 milioane tone/an, Donalam Târgoviște își propune să acopere 60% din necesarul pieței interne.

Într-o primă fază, vor ieși de pe porțile combinatului Donalam Târgoviște circa 10.000 tone de oțel-beton/ lună, iar în 2023 capacitatea de producție va crește la circa 30.000 tone/lună. În prezent, România importă în totalitate acest material folosit în construcții din țări precum Bulgaria sau Turcia. 

După finalizarea recrutării de personal, modernizarea combinatului și începerea producției sub brandul Donalam, grupul va ajunge la două unități de prelucrare a oțelului, în Călărași și Târgoviște. Compania devine astfel singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România, urmând să furnizeze circa jumătate din necesarul intern în sectorul construcțiilor, pentru a pune capăt dependenței pieței locale de importurile din Europa și din afara ei.

„Reluarea producției interne de oțel-beton va oferi țării o gură de oxigen în criza materialelor de construcții, generată de pandemie și conflictul din Ucraina”, a adăugat Carlo Beltrame. 

Carlo Beltrame

Și primăria locală ar avea de câștigat de pe urma acestor investiții. Cristian Stan, primarul orașului Târgoviște, a declarat că acestea ar fi cele mai mari investiții din Județul Dâmbovița, din ultimii 30 de ani: “Primăria nu a mai încasat taxe de la intrarea fabricii în insolvență, plus că este un semnal important și pentru alți investitori și vorbim despre o tehnologie verde, care repune România pe harta producătorilor de oțel”. În zonă mai funcționează și fabrica de electrocasnice Arctic, care are peste 4.000 de angajați.

Referitor la provocările recrutării de personal, Liliana Vica, HR Manager a punctat că vin oameni care au avut, în familie, angajați la combinat: “Am pornit de la 0 angajați pe 15 martie, iar acum avem 284, iar în pipeline încă 48 de oameni. Sunt oameni cu tradiție în oțelărie, cu membri din familiile lor care au lucrat aici. Avem discuții și cu Liceul Voievodul Mircea și cu Universitatea Valahia pentru a crea o nouă generație. Deși vârsta medie este de peste 50 de ani, sunt și tineri care vor să învețe meseria de oțelar și laminarist, chiar și femei.” Liliana Vica a adăugat că se vor investi în jur de 44.000 de euro în cursuri de specializare. În ceea ce privește salariile, ea a precizat că sunt confidențiale, dar că se încearcă să fie “la nivelul industriei siderurgice.”

Pentru 2022, grupul Beltrame estimează o cifră de afaceri de circa 140 de milioane de euro în România, un nivel similar cu cel din 2021.