Profitul înainte de depreciere, amortizare și cheltuieli excepționale al grupului BASF a crescut în trimestrul al treilea cu 77 milioane de euro, până la 1,6 miliarde de euro.
În T3, vânzările grupului BASF au însumat 15,7 miliarde de euro, la fel ca și în trimestrul trei al anului anterior.
„Progresul veniturilor provenite din activitățile noastre centrale a fost deja vizibil în prima jumătate a anului 2024 și a continuat în trimestrul al treilea, determinat de volume și marje mai mari”, a precizat dr. Markus Kamieth, președintele Consiliului de Administrație al BASF SE. Această creștere a fost parțial compensată de o scădere considerabilă a veniturilor în afacerile independente, precum și în segmentul „Altele”.
Volumul a crescut în businessurile centrale, precum și în segmentul Soluții Agricole. Doar segmentul Tehnologii de acoperire a înregistrat o scădere a volumelor în divizia Catalizatori, din cauza cererii slabe de pe piața auto.
„Efectele valutare negative, legate în principal de pesoul argentinian și realul brazilian, au împovărat vânzările. Prețurile mai scăzute în aproape toate segmentele, în special pentru metalele prețioase și de bază din segmentul Tehnologii de acoperire, au împiedicat, de asemenea, performanța vânzărilor”, recunosc reprezentanții grupului.
Așadar, marja EBITDA înainte de cheltuieli excepționale a fost de 10,3%, după 9,8% în același trimestru al anului precedent. În activitățile centrale, marja EBITDA înainte de cheltuielile excepționale s-a îmbunătățit cu 3,6 puncte procentuale, până la 13,4% în al treilea trimestru din 2024, față de 9,8% în trimestrul anterior.
EBITDA s-a ridicat la 1,3 miliarde de euro, după 1,4 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului precedent. EBITDA a inclus cheltuieli excepționale în valoare de minus 345 milioane de euro. Taxele speciale au rezultat în special în divizia Soluții Agricole din prevederi legate de închiderea fabricilor de producție de glufosinat-amoniu și de închiderile de șantier asociate care au fost anunțate în iulie 2024.
Venitul net a fost de 287 milioane de euro.
„Această creștere semnificativă a rezultat în principal din creșterea venitului net din participații, în principal datorită veniturilor speciale în valoare de 398 milioane de euro în legătură cu transferul activelor Wintershall Dea către Harbour Energy plc. În același trimestru al anului anterior, cheltuieli excepționale în valoare de minus 291 milioane de euro au apărut la Wintershall Dea”, se mai arată în comunicatul companiei.
Fluxul de numerar din activitățile operaționale s-a ridicat la 2,1 miliarde de euro în trimestrul al treilea din 2024, cu 633 milioane de euro sub valoarea din aceeași perioadă a anului precedent. Reducerea mai mare cu 674 de milioane de euro a conturilor comerciale de plătit a fost principalul motiv pentru această scădere. În același timp, numerarul eliberat din stocuri a scăzut cu 339 milioane de euro comparativ cu trimestrul al treilea din 2023. Fluxul de numerar disponibila fost de 569 milioane de euro în trimestrul al treilea din 2024, comparativ cu 1,5 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului precedent.
Grupul BASF activează în șase domenii: produse chimice, materiale, soluții industriale, tehnologii de suprafață, nutriție și îngrijire și soluții agricole. Grupul are peste 112.000 de angajați și a generat vânzări de 68,9 miliarde de euro în 2023. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) din SUA.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.