
Gigantul de petrol și gaze Shell vizează să devină un business cu “emisii nete zero” până în 2050. Planurile de construire a unei fabrici de hidrogen în Țările de Jos vor continua în urma unei decizii finale de investiție a filialelor grupului.
Potrivit CNBC, Shell a anunțat miercuri că instalația Holland Hydrogen I va fi „cea mai mare fabrică de hidrogen regenerabil din Europa”, atunci când operațiunile vor începe în 2025.
Grupul anunță că electrolizorul de 200 de megawați va fi amplasat în portul Rotterdam, cel mai mare port maritim din Europa, generând până la 60.000 de kilograme de hidrogen regenerabil în fiecare zi.
Hidrogenul poate fi implementat într-o gamă largă de industrii și poate fi produs în mai multe moduri, inclusiv utilizarea electrolizei, cu un curent electric care împarte apa în oxigen și hidrogen. Dacă electricitatea utilizată în acest proces provine dintr-o sursă regenerabilă, precum eoliană sau solară, atunci unii specialiști numesc hidrogen ”verde” sau ”regenerabil”.
Gigantul petrolier și de gaze a adăugat că electrolizatorul din Olanda va folosi energie regenerabilă de la parcul eolian offshore Hollandse Kust (noord), un proiect de 759 MW care urmează să fie operațional în 2023. Shell este coproprietar al parcului eolian.
Hidrogenul generat de centrală va fi trimis către Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam folosind o nouă conductă de hidrogen, HyTransPort.
Acest hidrogen regenerabil „va înlocui o parte din hidrogenul gri” – care este produs folosind combustibili fosili la fața locului. „Acest lucru va decarboniza parțial producția de produse energetice a instalației, cum ar fi benzina, motorina și combustibilul pentru avioane”, a spus Shell.
Într-o declarație, Anna Mascolo, vicepreședinte executiv pentru soluții energetice emergente la Shell, a declarat că hidrogenul regenerabil va „joca un rol esențial în sistemul energetic al viitorului și acest proiect este un pas important în a ajuta hidrogenul să împlinească acest potențial. ”
Shell vizează „să devină o afacere cu energie cu emisii nete zero” până în anul 2050, însă rămâne un producător major de petrol și gaze și s-a confruntat acțiuni în instanță legate de planurile sale. Obiectivele Shell pentru o centrală de hidrogen regenerabilă în Țările de Jos reprezintă cea mai recentă încercare a companiilor multinaționale de a stabili un reper în sector.
În iunie, un alt gigant de petrol și gaze, BP, a declarat că vrea să preia o participație de 40,5% la Asian Renewable Energy Hub, un proiect planificat pentru Australia. La acea vreme, BP a spus că va deveni operatorul dezvoltării, adăugând că are „potenţialul de a fi unul dintre cele mai mari centre de energie regenerabilă şi hidrogen verde din lume”.
În aceeași lună, Siemens Energy și Air Liquide au anunțat planuri de a înființa o societate mixtă concentrată pe producția de „electrolizoare cu hidrogen regenerabil la scară industrială în Europa”.