FacebookTwitterLinkedIn

SS Central America s-a scufundat în 1857 cu 13 tone de aur la bord;

Epava a fost descoperită 140 de ani mai târziu de cercetătorul Tommy Thompson;

Thompson a recuperat o parte din aur și l-a vândut pentru 50 de milioane de dolari, după care a dispărut fără a le da banii înapoi celor care-i finanțaseră expediția.

Povestea SS Central America, un vas de poștă american intrat în istorie drept Ship of Gold după ce s-a scufundat, în 1857, în largul coastei Carolinei de Sud, cu 13,6 tone de aur la bord, revine în actualitate după ce o serie de dagherotipuri au fost scoase la lumina zilei de la locul naufragiului.

Ultima călătorie a SS Central America a început pe 3 septembrie 1857, vasul părăsind Panama cu destinația New York. La bord se aflau 600 de persoane, călători și membri ai echipajului. Vasul transporta 13,6 tone de aur – agoniseala minerilor care se aventuraseră în goana după aur în vestul Americii.

Pe 10 septembrie, vasul din lemn, propulsat de zbaturi acționate de motoare cu abur, a intrat într-o furtună care a căpătat repede forța unui uragan. O spărtură apărută în corpul navei a permis apei să inunde depozitul de cărbune și sala boilerelor, scoțând motoarele din funcțiune.

Echipajul și pasagerii s-au luptat eroic, timp de multe ore, să scoată apa și să mențină vasul pe linia de plutire, dar fără succes. O parte dintre pasageri, aproximativ 100 de persoane, au fost salvați de o navă a Marinei înainte ca SS Central America să se scufunde. Alți 50 de supraviețuitori au fost recuperați la opt ore după naufragiu, ultimii trei fiind salvați nouă zile mai târziu, după ce plutiseră în derivă peste 400 de mile spre nord față de locul tragediei. Bilanțul naufragiului a fost de 425 de morți.

Ship of Gold a revenit în actualitate nu datorită comorii pe care a dus-o cu sine în adâncuri, ci datorită descoperirii, la locul naufragiului, a unei veritabile colecții de portrete. Imaginile sunt imortalizate pe dagherotipuri și cumva au supraviețuit timpului și condițiilor aspre din adâncul oceanului.

Foto Columbus-America Discovery Group Inc
Foto Columbus-America Discovery Group Inc

Nu se știe cine sunt cei din fotografii, dar Dr Sean Kingsley, un arheolog marin britanic, bănuiește că ar fi vorba despre rude ale pasagerilor sau poate chiar unii dintre pasageri. „SS Central America este denumită Ship of Gold, dar pentru mine aurul are o importanță secundară. Aceste fotografii sunt adevărata comoară. Mai sunt o mulțime pe fundul oceanului și sper ca într-o bună zi să le putem recupera pe toate”, a declarat Dr Kingsley pentru Observer.

Epava a fost descoperită în 1988, într-o expediție condusă de cercetătorul Tommy Thompson și organizată de Columbus-America Discovery Group.

O parte din aurul recuperat de pe SS Central America

Thompson a reușit să convingă un număr de investitori, reuniți sub titulatura Columbus-America Discovery Group, să-i finanțeze expediția cu câteva milioane de dolari. Apoi a construit un submarin, botezat Nemo, cu ajutărul căruia a localizat epava. Întâi a fost găsit clopotul inscripționat al navei, apoi două monede de aur și un lingou. Acestea au fost obiectele pe care Thompson le-a arătat unui grup de aproape o sută de investitori în toamna lui 1998, și care i-au convins pe aceștia să finanțeze scoaterea la lumină a comorii.

Tommy Thompson ține în mână o monedă de 50 de dolari din aur, recuperată de pe SS Central America

Apoi au început problemele. Thompson a divorțat în 1991, după care a fost dat în judecată de 39 de companii de asigurări care reclamau proprietatea asupra aurului de pe SS Central America, întrucât plătiseră despăgubiri pentru el la data naufragiului.

Thompson a reușit să vândă aur în valoare de 50 de milioane de dolari în anul 2000, după care s-a făcut nevăzut. Investitorii săi, care nu-și recuperaseră banii deși știau că o parte din aur a fost adus la suprafață, l-au dat și ei în judecată.

În 2012 a fost emis un mandat de arestare pentru Thompson și complicea lui, Alison Antekeier. Anterior, timp de cel puțin șase ani, aceștia trăiseră incognito, făcând tot ce se putea pentru a deveni „invizibili”. Au închiriat o vilă în Florida, pentru care plăteau cash. Cum aveau asupra lor o sumă mare de bani, o parte au îngropat-o în grădina vilei. După o vreme, bancnotele începuseră să mucegăiască.

După mai bine de doi ani de căutări, detectivii au reușit să-i localizeze în decembrie 2014, în zona West Palm Beach. Fugarii părăseau hotelul și, când o făceau, mergeau în oraș pe jos, cu autobuzul sau taxiul. Cel mai adesea ieșea Antekeier. În ziua în care au fost prinși, detectivii o supravegheaseră pe aceasta câteva ore bune până când s-a întors la hotelul unde locuia împreună cu Thompson într-un apartament care costa 200 de dolari pe noapte.

Asupra lui Thompson au fost găsite 12 telefoane mobile, fiecare fiind desemnat unei anumite persoane, și o carte intitulată “How to be Invisible”, care descrie diverse metode prin care te poți ascunde de forțele de ordine.

„Este o cădere șocantă pentru un om care, în cea mai mare parte a vieții sale, i-a făcut pe cei care îl cunosc să-l admire pentru inteligența, ingeniozitatea și hotărârea sa – calitățile care de altfel l-au ajutat să descopere epava SS Central America”, scria Washington Post în 2015, imediat după arestarea lui Thompson.

Tommy Thompson a făcut șase ani de închisoare. Aurul de pe SS Central America valora opt milioane de dolari în 1857 (765 de milioane de dolari în 2021).

Foto Profimediaimages.ro/California Gold Marketing Group