Cautare
, Fashion Editor

"Fashion is like eating. You shoudn't stick with the same menu." Kenzo Takada www.codenoir-style.com

Lifestyle |
|

Gala premiilor GOPO 2017

Emoție, rochii lungi, smochinguri impecabile și miros de parfum scump în aer – cea de-a XI-ea ediție a Galei Premiilor Gopo e gata să înceapă. Intrarea la Teatrul Național din București, iluminată de departe, este îmbrăcată cu covorul roșu, iar o muzică de bandă sonoră de film completează decorul. Se zâmbește, se spun glume și în foaier, la un pahar cu vin, foștii colegi de turnaj profită să se regăsească înainte de emoțiile din sală.
3O5A8499

Pentru TVR 2, Marius Constantinescu și Camelia Văcaru se pregătesc de live, în timp ce aproape de ei, Monica Bârlădeanu, venită special de la Los Angeles, dă interviuri într-o rochie neagră foarte decoltată. În foaierul teatrului, printre paiete și rochii de designer, ghicești actori, jurnaliști, producători, bloggeri de modă cât și cântăreți. Dacă Smiley a stârnit fotografii, Rona Hartner i-a provocat rotindu-și rochia amplă albă cu transparențe jucăușe, nu departe de Laura Cosoi, Medeea Marinescu, Daniela Nane sau regizorul Tudor Giurgiu.

„Sunt emoționată, cum să nu fiu? Am crezut că nu sunt, dar uite că aici m-a învins emoția, cu toate că am încercat să-mi mut atenția pe cum mă îmbrac“, îmi spune Medeea Marinescu, nominalizată pentru cea mai bună actriță într-un rol principal pentru filmul 03.Bypass. O cred, zâmbește puțin nervos sub machiajul perfect și părul bine coafat, iar rochia lungă aurie pe care a ales-o îi vine de minune.

Lumea se simte atât de bine, încât a fost nevoie de multe semnale luminoase ca să treacă invitații în sală. Suntem doar cu 10 minute în întârziere, amintește cu haz gazda serii, Alexandru Bogdan, pe scenă.

 

Cu un număr record de 21 de lung-metraje, anul acesta au fost prezentate și 15 documentare și 52 de scurt-metraje. Iar în 2017 se împlinesc 60 de ani de când Gopo a câștigat Palme d’Or la Cannes în 1957 pentru Scurta istorie. Cele cinci lung-metraje care și-au disputat marile premii au fost Câini de Bogdan Mirică, Inimi cicatrizate de Radu Jude, Două lozuri de Paul Negoescu, Bacalaureat de Cristian Mungiu și Sieranevada de Cristi Puiu.

Dacă încercam să-i ghicesc pe nominalizați în forfota din foaier, nu mică mi-a fost mirarea să-l văd pe Cristi Puiu, care fusesem asigurată că nu va veni, apărând impunător. A zâmbit larg când am început să vorbim. „Știu, sunt imprevizibil. După festivalul de la Cannes unde protocolul este foarte precis, aici îmi este mai simplu. Și da, sunt așa puțin emoționat. Juste un peu.“

Se pare că la televizor nu s-a văzut ce frumos era decorul – vă asigur, din sală a fost impresionant. Mi-a părut rău pentru toți cei care nu au putut să vadă decernarea premiilor live. Balul a fost deschis cu premierea lui Bogdan Mirică pentru cel mai bun film de debut, ce urma să ia cinci premii, printre care cel mai bun actor într-un rol secundar (unde sala l-a ovaționat pe Vlad Ivanov) și pentru cel mai bun actor într-un rol principal, câștigat de Gheorghe Visu. Care a putut spune pe scenă doar „Băi, sunt praf. Mulțumesc“, pe când Vlad Ivanov a citat un prieten care i-a zis după ce a văzut Câini, „Măi Vlad, ție nu ți-e frică să dormi singur cu tine în casă?“.

Ion Dichiseanu, premiat cu un Gopo pentru întreaga sa carieră, a subliniat cu umor că trofeul înseamnă doar cariera sa de până azi. Un moment cald ca și cel în care Valentin Uritescu a primit un Gopo pentru întreaga sa activitate, înmânat de Claudiu Bleonț.

După parodia la scena Tatianei Iekel din Sieranevada sub titlul „Sieranevede și pe noi cineva?“, Alexandru Bogdan a făcut și un remake live al cântecului „City of Stars“ din Lalaland, dedicat industriei noastre de film,
„Să nu ne mai speriem de noul val românesc“.

Din cele șase premii câștigate de lung metrajul Sieranevada pentru cel mai bun scenariu, cea mai bună actriță într-un rol secundar (Ana Ciontea) sau cel mai bun film,  Cristi Puiu a obținut și trofeul pentru cea mai bună regie, pe care i l-a dedicat actorului Sorin Medeleni, dispărut cu câteva luni înainte.

Dana Dogaru, aflată la prima sa nominalizare Gopo, a obținut premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal pentru interpretarea Nușei din Sieranevada. Un premiul care m-a bucurat mult pentru o actriță pe care am admirat-o mai mult pe scena teatrului, unde am descoperit-o în Floare de Cactus.

Îmi propusesem să-l întreb pe Bogdan Mirică ce l-a motivat să facă filmul care m-a surprins cel mai mult anul trecut. Un film pe care îl văzusem promovat mult în Franța și care după 30 minute de vizionare mi-a strâns stomacul. Am reușit să-l prind pe scări unde avea o problemă cu un pantof, înainte de poza la panoul de onoare. Credeam că descopăr un fel de prelungire a tensionatului Samir (rolul interpretat de Vlad Ivanov), dar Bogdan-omul nu are nicio umbră de violență care să-l bântuie.

„Este primul meu proiect care nu este comedie. Dacă ai umor, nu e așa un merit să spui lucruri amuzante. Am vrut să fac ceva ce nu-mi vine ușor să fac, am ales un subiect mai personal, o emoție și o fascinație pentru masculii alpha și o lume fără reguli unde cel mai puternic câștigă. La țară relația cu moartea este nefilozofică  și firească, cum era și locul de unde era bunica mea, o femeie senzațională cu un simț moral foarte net. Un lucru pe care mi l-a indus și mie – este ceva din ea, din viziunea ei de viață în film.

Cu actorii mă interesează contactul pe care îi am cu ei de la început. Când m-am văzut cu Dragoș (Bucur), mi-a spus că i-a plăcut mult scenariul, el chiar este un Alpha. La fel a fost și cu Gheorghe Visu, iar Vlad e fantastic cum își construiește personajul. Magia unui film înseamnă să gândești ceva, scrii, regizezi – dar nu neapărat ce ai scris. Apoi montezi  – nu neapărat ce ai regizat și la final vezi un animal de sine stătător. 

A fost un proiect complicat, scump și unde am filmat mult – există o oră și jumătate de film care a căzut la montaj, cu urmăriri și cascadorii făcute de actori. Dacă iese filmul în DVD, mi-ar placea să fie extrasele, de exemplu, pe Vlad care face o întreagă scenă în rusește. Acum partea grea este că va trebui să fac încă un film.“

Dacă Cristi Puiu a fost starul necontestat al galei 2017, pentru mine Bogdan Mirică a fost unul dintre marii câștigători. Chiar dacă de data aceasta nu a luat Gopo pentru cel mai bun film sau regie, cred că ne rezervă multe surprize plăcute destul de curând.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii