Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Frații Micula au câștigat peste 900 de milioane lei în procesul cu statul român

Frații Micula au învis în procesul cu statul român, aceștia urmând să încaseze suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pus la dispoziția Guvernului.  
Viorel si Ioan Micula.jpg

Guvernul României va trebui să plătească datoria pe care statul roman o are către societățile fraților Ioan și Viorel Micula, astfel încât Romatsa să nu își înceteze funcționarea.

„Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea platii, in cursul zilei de astazi, a titlului executoriu in Romania in hotararea arbitrala din dosarul arbitral nr. ARB/05/20, pronuntata de Curtea de Arbitraj Internationala a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (Cauza Micula)”, se arata într-un comunicat al Guvernului.

Ce avere aveau frații Ioan și Viorel Micula în urmă cu câțiva ani. TOP Forbes 500 miliardari

Premierul Ludovic Orban a anuntat, vineri dimineata, la inceputul sedintei Executivului, că va fi adoptat azi un memorandum prin care să fie transferați bani din fondul de rezervă către Ministerul de Finanțe pentru plata acestei datorii.

„Am luat decizia de a convoca sedinta de guvern, astazi, la ora 9:00, din mai multe considerente. Primul considerent este cel legat de situatia in care ne gasim datorita unui titlu executoriu in baza unei decizii luate de Curtea arbitrara in speta fratii Micula impotriva statului roman. Pe scurt, in 2013, ca urmare a sistarii in 2004 de catre Guvernul Nastase a ajutorului de stat acordat catre trei companii detinute de fratii Micula, Curtea arbitrara a luat decizia ca statul sa plateasca 84 milioane de dolari.

Statul a ignorat aceasta decizie, situatia este extrem de grava. La ora actuala, Romatsa se afla intr-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigatie aeriana din cauza situatiei financiare.

Ca urmare a deciziei ICSID, fratii Micula au deschis un proces in Belgia, iar instanta din Belgia a decis sa nu permita Eurocontrol sa finanteze Romatsa, sa aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa. In momentul de fata, suma care ar trebui transferata de la Eurocontrol catre Romatsa este de 278 de milioane.

A doua problema majora e aparitia unui titlu executor in Romania, in baza caruia au inceput sa fie atacate conturile Ministerului Finantelor si companii profitabileale statului roman, cum ar fi Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica. Executorul incearca sa obtina banii de la statul roman si se indreapta spre activele statului.

Am luat clar decizia de a plati suma pentru care exita titlu executor. Am introdus pe ordinea de zi un memorandum pe care va trebui sa il dezbatem, si o hotarare de guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finantelor din fondul de rezerva al premierului, cu suma obligatorie care trebuie platita”, a anuntat Ludovic Orban.

 

 

Citește și: Frații Ioan și Viorel Micula au pus sechestru pe 22% din acţiunile Nuclearelectrica și pe acţiunile deţinute de statul român la Conpet

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii