FacebookTwitterLinkedIn

Primul loc în clasamentul companiilor private datoare la bugetul de stat era ocupat, la 30 iunie 2011, de firma European Food (deţinută de cei doi fraţi Micula), care avea de achitat statului nu mai puţin de 134,2 milioane de lei (aproximativ 31 de milioane de euro). Iar datoriile celor doi oameni de afaceri cresc de la lună la lună, se pare, din moment ce, la 31 martie 2011, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), suma era cu 14 milioane de lei mai mică.

European Food nu este, însă, singura companie a fraţilor Micula care se afla în top 10 cei mai mari datornici la stat.

Frații Micula au câștigat peste 900 de milioane lei în procesul cu statul român

Fraţii Micula sunt absolvenţi de Politehnică şi au ales să fugă în Suedia în anii ’80, unde au primit a doua cetăţenie. Imediat după Revoluţie, în 1991, Ioan Micula s-a reîntors în ţară, unde a înfiinţat peste 20 de firme. Ioan şi Viorel Micula au început afacerile prin importuri şi s-au extins la producţia alimentară, turism, media şi real estate. „Imperiul” Micula a crescut în anii ce au urmat şi a ajuns, astfel, la peste 30 de societăţi, din care 14 au fost înfiinţate în doar zece zile, înaintea Crăciunului din 1994. Prin aporturile de capital ale fraţilor Micula au fost puse bazele, în 1993, societăţii cu capital mixt româno-suedeze European Drinks.

În paralel, cei doi gemeni Micula au „acaparat” case, hoteluri, terenuri şi foste întreprinderi de stat. Gemenii au investit, în ultimii aproximativ 20 de ani, în achiziţia de terenuri şi imobile şi deţin peste două milioane de metri pătraţi de terenuri în toată ţara şi hoteluri, atât la mare, cât şi la munte. Grupul deţine mai multe unităţi hoteliere pe litoral. Cei doi oameni de afaceri mai au în portofoliu posturile de televiziune Naţional TV, Favorit şi N24, dar şi mai multe ziare locale. Ei deţin şi câteva depozite de cereale în Arad, dar şi o tipografie.

Nume: Frații Micula

Avere (2011): 200-220 de milioane de euro

Resedinta: Bihor

Domeniu/Companie: Producție, comerț, imobiliare, media

Vezi care era averea fraților Micula în 2010