Raiffeisen Bank România a încheiat anul 2018 cu un profit net de 881 de milioane de lei, în creștere cu 79% față de 2017, iar portofoliul de credite al băncii s-a majorat cu 19%, până la 26,73 miliarde de lei, fiind cele mai bune rezultate financiare înregistrate vreodată de Raiffeisen Bank în România, potrivit băncii. În plus, în 2018 activele băncii au crescut cu 11%, depășind pragul de 40 de miliarde de lei, iar creditele acordate clienților s-au majorat cu 19%, până la 26,73 miliarde de lei. În același timp, depozitele clienților au avansat anul trecut cu 11%, depășind valoarea de 33 miliarde de lei.
Veniturile băncii au ajuns la finele anului trecut la 2,52 miliarde de lei, cu 23% mai mult față de 2017. Potrivit reprezentanților băncii, evoluția se datorează creșterii cotei de piață pentru credite și unui ritm susținut de creștere organică pe principalele segmente de clienți și produse.
________________________________________________________________________
CEC Bank acordă un bonus de dobândă de 0,10 pp la depozitele în lei pentru persoane fizice şi juridice, cu rata fixă a dobânzii, constituite prin intermediul Internet Banking, Mobile Banking şi Phone Banking, potrivit ZF.
Astfel, depozitele la termen cu rată fixă a dobânzii, în lei, pentru persoane fizice, au dobânzi de până la 4,10%, constituite la termen pe 36 luni şi de până la 2,10% în cazul persoanelor juridice, constituite la termen pe 12 luni.
________________________________________________________________________
OTP Bank România a încheiat două noi convenții cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), prin care cele două instituții își propun să îmbunătățească accesul fermierilor români la finanțări potrivite nevoilor acestora.
Convențiile încheiate se adresează unui segment larg de potențiali beneficiari, respectiv persoanelor fizice sau juridice care desfășoară activități în domeniul agricol, vegetal, zootehnic sau al acvaculturii, sau beneficiarilor privați și publici, inclusiv Consilii Locale, Institute de cult, ONG-uri, etc, care derulează proiecte de investiții cu finanțare prin programe europene pentru dezvoltarea sectorului, precum Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 și Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.
________________________________________________________________________
Rata anuală a inflației a crescut în luna februarie la 3,8%. Preţurile de consum în luna februarie 2019 comparativ cu luna februarie 2018 au crescut cu 3,8%, a anunţat INS.
Preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 4,46%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 3,74% iar serviciile cu 3,08%. Legumele şi conservele de legume s-au scumpit faţă de decembrie 2018 cu 15,77%, cartofii cu 21%, fructele şi conservele de fructe cu 5,16%, citricele cu 5,53%, combustibilii cu 2,66%, tutunul şi ţigările cu 2,62%, serviciile de apă, canal şi salubritate cu 1,9%, serviciile de telefonie cu 2.04%, pâinea, produsele de franzelărie şi specialităţile cu 1,27%.
________________________________________________________________________
Numărul bancherilor din UE care sunt plătiți cu peste un milion de euro pe an a crecut în 2017 până la aproape 5.000, potrivit unui raport al Autorității Bancare Europene (EBA) citat de Reuters. EBA a precizat că 4.859 de bancheri au fost plătiți cu peste un milion de euro în 2017 (inclusiv bonusurile), în creștere față de 4.597 în 2016. Potrivit studiului, cei mai mulți dintre aceștia lucrează în Marea Britanie, iar în România sunt doi bancheri care au câștigat în 2017 câte un milion de euro.
________________________________________________________________________
BRD-SocGen, a treia cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, lansează o nouă funcţionalitate a aplicaţiei mobile – instant top-up – care permite clienţilor să transfere banii în timp real în contul BRD, din conturile deschise la alte bănci, suma maximă transferabilă fiind de 30.000 de lei pe lună, relatează ZF.
________________________________________________________________________
În contextul dezbaterilor pe marginea planificării Bugetului de Stat pentru anul 2019, AmCham Romania reiterează apelul pentru responsabilitate în planificarea bugetară și atrage atenția asupra vulnerabilităților și riscurilor prezentate de proiectul de buget.
În viziunea AmCham, o politică fiscal-bugetară dezirabilă trebuie să asigure predicitibilitatea măsurilor de politică fiscal-bugetară și sustenabilitatea pe termen mediu și lung a finanțării deficitului bugetar pentru a evita dezechilibrele macroeconomice ce pot fi generate de măsurile de corecție a deficitului bugetar.
________________________________________________________________________
Rata creditelor neperformante (non-performing loans -NPL) s-a situat la 4,95% la finalul lunii ianuarie 2019, similar cu nivelul la care a închis anul trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale. Spre comparaţie, în ianuarie 2018 băncile aveau o rată a creditelor neperformante de peste 6%.
Vârful neperformanţei în sistemul bancar a fost atins în septembrie 2014, când mai mult de o cincime din creditele acordate de bănci intrau la categoria nerecuperabile, potrivit ZF.
________________________________________________________________________
Allianz-Ţiriac Pensii Private, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală a pensiilor private, a anunțat că l-a numit în funcția de director general pe Virgil Ichim, care anterior a ocupat de divizia de asigurari de viaţă şi sănătate din cadrul asigurătrului Allianz-Ţiriac, numirea fiind deja aprobată de ASF. Acesta a înlocuit-o din funcție pe Cristina Nicolescu.