FacebookTwitterLinkedIn

Trăim într-o lume tot mai conștientă de nevoia de a proteja mediul și de a adopta practici de afaceri mai responsabile, sustenabilitatea devenind, astfel, o cheie importantă în supraviețuirea unei afaceri.

Cu o carieră dedicată promovării sustenabilității în cadrul corporațiilor, Laura Negrișoiu, Sustainability Director Mazars în România – o companie globală de audit, consultanță fiscală și financiară –, susține că „avantajul sustenabilității este că afacerile rămân în viață. Orice companie cu o activitate sustenabilă își poate identifica mai bine businessul, poate vedea impactul modificărilor legislative și poate evita litigii și boicoturi, pentru că poate vedea care este impactul companiei”.

Laura Negrișoiu subliniază importanța sustenabilității în lumea afacerilor, afirmând că „acest argument nu poate fi ignorat într-o eră în care consumatorii și investitorii sunt tot mai preocupați de impactul social și mediul înconjurător”.

Cu o istorie bogată și un angajament ferm față de valorile etice și sustenabilitate, Mazars a înțeles că afacerile de succes nu trebuie să fie doar profitabile, ci și responsabile față de societate și mediul înconjurător.

Unul dintre aspectele cruciale pe care Laura Negrișoiu le evidențiază este legat de identificarea fraudelor în companii. Pentru a menține integritatea unei afaceri este esențial ca orice abatere să fie tratată cu seriozitate și conform procedurilor, evitând astfel repetarea acestor incidente. „Este foarte important ceea ce se întâmplă în primele ore de la identificarea unei fraude în companie. Dacă sunt luate măsuri, conform procedurilor, salariații știu la ce să se aștepte, dar dacă fapta se mușamalizează, se va repeta”, adaugă Laura Negrișoiu.

Un aspect interesant adus în discuție este faptul că sustenabilitatea nu trebuie să fie limitată la un singur departament al companiei. Ea subliniază că „scânteia poate apărea de oriunde din companie”.

De asemenea, Laura Negrișoiu consideră că aplicarea taxonomiei a determinat o mai mare implicare din partea departamentului financiar, arătând că mesajele acestui departament sunt foarte importante. „Claritatea este importantă, pentru că obiectivele din sustenabilitate sunt pe termen lung. (…) Este important să știm ce pași concreți avem de făcut până la atingerea obiectivelor de sustenabilitate, precum Net Zero. Dacă managementul are în structura de bonusare atingerea targeturilor pe termen scurt, vor fi interesați să facă pașii necesari sustenabilității”, mai adaugă Laura Negrișoiu.

În 2022, în Uniunea Europeană au fost emise 3,6 miliarde de tone de CO2, iar în România au fost emise 117 milioane de tone de CO2, iar „obiectivul general este ca în 2050 să avem emisii zero. Deci provocarea este destul de mare pentru noi și avem multe de făcut”, încheie Laura Negrișoiu.