
Pentru Iulian Stanciu, președintele executiv al eMAG, antreprenoriatul este sinonim cu motivația.
Cunoscut în mediul de afaceri local ca unul dintre cei mai importanți antreprenori din e-Commerce-ul autohton, Iulian Stanciu este implicat în mai multe afaceri, cea mai cunoscută fiind cea care a reconfigurat comerțul în România – eMAG.
Ca orice început în lumea antreprenoriatului, și cel al lui Iulian Stanciu a fost marcat de un țel. Un țel aparent banal, dar care, cultivat, a ajuns să facă diferența.
„La începuturile mele ca antreprenor, motivația și-a pus puternic amprenta. De mic am avut și mi-am trasat diverse motivații. De exemplu, în copilărie îmi doream să se găsească și la noi, și să avem acces mai facil, la ciocolată. Așa că, pe atunci, căutam căi prin care să fac bani ca să-mi pot cumpăra ciocolată. Deci aș putea spune că foamea a fost cea dintâi și cea mai bună motivație în a-mi atinge scopul”, își amintește președintele executiv al eMAG.
Astăzi, Iulian Stanciu deține unul dintre cei mai mari distribuitori de produse electronice și electrocasnice de pe piața locală, Network One Distribution, retailerul de electronice și electrocasnice Flanco, și este acționar minoritar în cadrul celui mai mare retailer online, eMAG, controlat de gigantul sud-african Naspers. De menționat ar mai fi că antreprenorul a fost acționar și în cadrul Berăriei H din nordul Capitalei, cea mai mare din sud-estul Europei.
Ce l-a inspirat însă cel mai mult pe Iulian Stanciu în lungul său drum spre un antreprenoriat de succes? Nici mai mult, nici mai puțin decât relațiile cu toți cei cu care a intrat în contact, în toată această perioadă.
„Recunosc că dintotdeauna am fost genul de persoană care s-a inspirat din relația cu fiecare om cu care a intrat în contact. La început am mizat mult pe inspirație, și asta funcționează foarte bine dacă ai o organizație mică, dar când vorbim despre sume și volume mari, este necesar să apelezi și să te bazezi pe statistici”, completează antreprenorul.
Inaugurată în anul 2000, platforma eMAG continuă să-și extindă aria de activitate. Cel mai recent exemplu este faptul că, la începutul lunii august, eMAG a lansat un nou concept shop-in-shop online. Cu peste 3.000 de produse de îngrijire, lansarea noului spațiu de shopping (Dermato Shop) vine ca răspuns la creșterea interesului consumatorilor pentru produsele multifuncționale ce pot fi folosite de întreaga familie. Conform statisticilor, peste un milion de români cumpără anual produse cosmetice de la eMAG, dintre care 30% revin lunar.
Dante International, compania care include, printre altele, și vânzările eMAG din România și Fashion Days, a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei, în scădere cu 3,3% față de anul anterior, dar a obținut un profit de 123,7 milioane de lei față de o pierdere de 181,8 milioane de lei în urmă cu un an.