
„Ora de Educație Rutieră” a devenit cel mai mare proiect de educație rutieră din România, cu un impact direct de aproximativ 150.000 de beneficiari.
Ion Arseni are 30 de ani și este absolvent al Facultății de Relații Internaționale și Studii Europene din Suceava, dar și al programului de Masterat „Diplomație și Negocieri Internaționale” în cadrul SNSPA. „Știam de prin liceu, când făceam acele teste vocaționale că vreau să fac ceva în zona de management și leadership, dar nu aveam conturat ceva foarte bine în minte”, spune tânărul.
În timpul facultății s-a implicat în activități de voluntariat și alte programe pentru studenți. Atunci a observat că îi place să interacționeze cu oamenii, să coordoneze proiecte sau echipe și să își asume responsabilități.
Iată cine sunt tinerii din promoția 2022 – Forbes 30 sub 30
După terminarea studiilor, Ion Arseni a fost contactat de către actualul său partener și prieten de ONG, Liviu, pe care îl cunoștea dintr-un proiect de voluntariat, iar astfel a ajuns la Asociația EDIT.
În prezent este vicepreședinte, project manager și se ocupă de partea de management de echipă, managementul proiectelor, dezvoltarea organizației, atragerea de noi parteneri și sponsori. „Cel mai mult îmi place să construiesc echipe, să dezvolt și să îmbunătățesc proiectele pe care le avem. (…) Când am venit, ONG‑ul era la început, nu prea avea proiecte, dar am zis că punem umărul la treabă și îl dezvoltăm”.
După șase ani, „Ora de Educație Rutieră” a devenit cel mai mare proiect de educație rutieră din România, cu un impact direct de aproximativ 150.000 de beneficiari și indirect, prin campanii de informare și distribuire de materiale, de alte câteva milioane de oameni. Campania de prim-ajutor #Leapșa a adunat peste 1,6 milioane de vizionări pe rețelele sociale.
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
În paralel, Ion Arseni a dezvoltat și proiectul Outline Streetart Festival prin care s-au realizat opere de artă pe câteva mii de metri pătrați de blocuri, picioare de pod și școli din România. Prin proiectele pe care le dezvoltă, Asociația EDIT încearcă să educe oamenii din punct de vedere socio-cultural, pentru a crea o societate mai implicată. „De exemplu, prin ora de educație rutieră ne dorim să reducem numărul de victime în accidentele rutiere, deoarece în UE suntem pe primul loc la numărul victimelor, avem dublul întregii Uniuni Europene. Pe partea de artă stradală, aducem streetart-ul publicului larg, de asta avem multe lucrări pe blocuri de locuit, precum cel amplasat la gura de metrou Tineretului”, subliniază Arseni.
În prezent, la EDIT lucrează full-time o echipă de șapte oameni, alături de alți aproximativ 30 de colaboratori din toate proiectele. „Ce a funcționat la noi a fost un amestec de curaj, determinare, asumarea responsabilităților și câteva idei în care am crezut și am continuat până în momentul în care au început să funcționeze”. În privința planurilor de viitor, Ion Arseni spune că Asociația dorește să își mărească rețeaua de parteneri. „Ne dorim să ne extindem cât mai mult la nivel național, să dezvoltăm noi proiecte și să le continuăm pe cele actuale”.