O tânără olimpică națională la chimie a studiat Biochimia la Universitatea din Oxford și a urmat un master în Inginerie Biomedicală la Princeton, în SUA. Ulterior, a obținut o bursă la Cancer Research în Marea Britanie pentru cercetarea și dezvoltarea unui diagnostic molecular pentru cancerul de col uterin.
Cristiana Banila are 28 de ani, s-a născut în Galați și este cofondatoare și CSO în cadrul startup-ului Mitra Bio. Absolventă a Colegiului Național Vasile Alecsandri, olimpică națională la chimie, tânăra a studiat Biochimia la Universitatea din Oxford și a urmat un master în Inginerie Biomedicală la Princeton, în Statele Unite ale Americii.
Iată cine sunt tinerii din promoția 2022 – Forbes 30 sub 30
Ulterior, Cristiana Banila a obținut o bursă la Cancer Research din Regatul Unit pentru a lucra pe un proiect de doctorat, care se axează pe dezvoltarea unui diagnostic molecular pentru cancerul de col uterin, și care în prezent se află în studii clinice cu sistemul de sănătate (NHS) din Marea Britanie, urmând să fie implementat la nivel național. În timpul doctoratului, tânăra a condus divizia din Londra a Science and Innovation Union, un ONG dedicat conectării academicienilor cu domeniul antreprenoriatul.
Încă de mică, Cristiana Banila a avut o curiozitate aparte legată de corpul uman și afirmă că „îmi puneam mereu întrebări, precum: <<în ce fel ne afectează toate produsele de îngrijire pe care le folosim zilnic? De ce apar boli precum cancerul? Cum se pot lecui aceste boli, mai ales că multe tratamente sunt generice, ne-optimizate pentru conținutul genetic și epigenetic unic al fiecărui individ?>>”. Astfel, a luat naștere o pasiune de inovare a diagnosticelor, nu numai pentru boli. „Pielea e cel mai mare organ al corpului, dar totuși destul de puțin studiat, comparativ cu altele. În schimb, sănătatea pielii este direct corelată cu cea a altor organe”, adaugă tânăra.
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
În ultimul an de doctorat, Cristiana Banila a cofondat Mitra Bio, un startup orientat pe diagnosticarea eficientă a pielii, în scopul recomandării de soluții personalizate prin sisteme de inteligență artificială și genomică. „În Mitra Bio, eu sunt responsabilă de dezvoltarea și aplicarea tehnologiei în industrie. Am dezvoltat o metodă de prelevare non-invazivă a pielii pentru secvențiere genomică. În special, ne uităm la biomarkeri epigenetici, care sunt modificări chimice pe suprafața ADN-ului, fiind datorate de stilul de viață și având un impact puternic asupra expresiei genelor. De exemplu, prea multe schimbări epigenetice pe gena de colagen ar avea ca efect pierderea elasticității pielii din cauza limitării producției de proteină.”
Activitatea startup-ului se desfășoară atât pe plan european – prin serviciile oferite unei companii din Belgia -, cât și în SUA, prin colaborarea cu două companii de peste Ocean, în scopul de a le îmbunătăți studiile clinice de dezvoltare a produselor de îngrijire a pielii. De asemenea, Mitra Bio lucrează cu un spital din Londra pentru a-și testa tehnologia în depistarea și prognosticarea pacienților cu cancer de piele. „Cu Mitra Bio am participat și în programe de dezvoltare de afaceri precum: Illumina Accelerator, Oxford Foundry Elevate Accelerator și P&G Accelerator”, spune cofondatorea startup-ului.
Până în prezent, business-ul a accesat finanțări în valoare de 1,2 milioane de lire sterline, incluzând câștigarea unei competiții (Biomedical Catalyst, Innovate UK grant) organizate de guvernul din Marea Britanie. „Momentan, suntem 6 angajați, dar echipa se mărește. Din toamna acestui an, inițiem următoarea rundă de finanțare pentru 4 milioane de lire sterline, pentru a începe personalizarea tratamentelor de îngrijire a pielii, inclusiv pentru boli precum cancerul”, conchide Cristiana Banila.