FacebookTwitterLinkedIn

Fondul European de Investiții (FEI), susținut de Programul InvestEU, anunță acordarea sumei de 40 milioane de euro unui fond de investiții gestionat de Inoks Capital pentru sisteme alimentare durabile, inclusiv în România.  

Potrivit oficialilor din cadrul Comisiei Europene, obiectivul fondului este de a ajunge la o dimensiune țintă cuprinsă între 150 milioane de euro și 300 milioane de euro.

Fondul vizează consumul și producția alimentară durabilă, în special în statele membre UE din est și sud, inclusiv România, Bulgaria, Croația, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia și Spania. Astfel, fondul sprijină IMM-urile și micile întreprinderi din sectoarele agricol și alimentar. Companiile beneficiare vor viza aceste obiective de-a lungul întregului lanț valoric agroalimentar (agri-food), de la aprovizionare, producție și logistică la procesare, distribuție și reutilizarea deșeurilor.

„Programul InvestEU sprijină investițiile în întreaga Europă care vor stimula tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon și mai durabilă (…)”, a menționat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Programul InvestEU are trei componente: Fondul InvestEU, Platforma de consiliere InvestEU și Portalul InvestEU.

Fondul InvestEU este implementat prin intermediul unor parteneri financiari care vor investi în proiecte folosind garanția UE de 26,2 miliarde euro. Întreaga garanție bugetară va susține proiectele de investiții ale partenerilor de implementare, le va crește capacitatea de suportare a riscurilor și, astfel, va mobiliza investiții suplimentare de cel puțin 372 miliarde de euro.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania