FacebookTwitterLinkedIn

Expedierile de smartphone-uri ale Apple au scăzut cu aproximativ 10% în primul trimestru al anului 2024, afectate de intensificarea concurenței din partea producătorilor de smartphone-uri Android care vizează poziția de lider, arată datele firmei de cercetare IDC prezentate duminică. 

Expedierile globale de smartphone-uri au crescut cu 7.8% la 289.4 milioane de unități în perioada ianuarie-martie, iar Samsung este acum în poziția de lider, cu o cotă de piață de 20.8%, potrivit Reuters. Declinul abrupt al vânzărilor de iPhone-uri vine după performanța puternică din decembrie când a depășit Samsung ca lider mondial în vânzările de telefoane. Acum se află pe locul al doilea, cu o cotă de piață de 17.3%, în contextul în care mărcile chinezești precum Huawei câștigă teren.

Xiaomi, unul dintre cei mai importanți producători de smartphone-uri din China, a ocupat în primul trimestru poziția a treia cu o cotă de piață de 14.1%. 

Producătorul sud-coreean, Samsung, și-a lansat cea mai recentă linie de smartphone-uri flagship – seria Galaxy S24 – la începutul anului și a livrat peste 60 de milioane de telefoane de atunci. Vânzările globale de smartphone-uri Galaxy S24 au crescut cu 8%, comparativ cu seria Galaxy S23 din 2023, în primele trei săptămâni de disponibilitate pe piață, potrivit Reuters.

În primul trimestru Apple a livrat 50.1 milioane de iPhone-uri, în scădere față de cele 55.4 milioane de unități livrate în aceeași perioadă a anului precedent, conform IDC. Expedierile de smartphone-uri Apple în China au scăzut cu 2.1% în ultimul trimestru al anului 2023 față de anul anterior. 

Scăderea subliniază provocările cu care se confruntă firma americană în a treia sa piață ca mărime, pe măsură ce unele companii chineze și agenții guvernamentale își limitează angajații în utilizarea dispozitivelor Apple – măsură care reflectă răspunsul la restricțiile guvernamentale americane asupra aplicațiilor chinezești din motive de securitate. 

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.