FacebookTwitterLinkedIn

Fermierii din SUA au început să ia noi măsuri de apărare pentru a încerca să oprească răspândirea gripei aviare. Aceștia au interzis accesul vizitatorilor, au început să taie copacii pentru a descuraja așezarea păsărilor sălbatice și dezinfectează toate vehiculele care intra pe terenurile lor.

Carolina de Nord a devenit săptâmâna trecută al șaptelea stat american care raportează descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă în rândul unei turme de bovine, după ce Departamentul american al Agriculturii a confirmat infecții similare în statele Texas, Kansas, Ohio, Michigan, Idaho și New Mexico, transmite Reuters.

În timp ce primele cazuri par să fie cauzate de transmiterea virusului la efectivele de vite din Texas și Kansas de la păsările sălbatice, USDA a avertizat că este posibilă și transmiterea în rândul vitelor. Responsabilii din domeniul agricol din statele Michigan și Ohio au spus că turmele de vite infectate din aceste state au primit vite din Texas.

„ De acum, puteți să va gândiți la ferma noastră ca la o comunitate închisă pentru vaci. Numai persoanele esențiale pot trece de poartă”, a declarat pentru Reuters Karen Jordan, care crește aproximativ 200 de vaci de lapte la Siler City, Carolina de Nord.

Chiar și înainte de descoperirea focarului de gripă aviară, Karen Jordan a limitat accesul vizitatorilor care, în mod accidental, ar putea transmite virusul prin găinatul de pe cizmele sau vehiculele lor. În plus, Karen Jordan a tăiat aproximativ 40 de arbori pentru a evita atragerea păsărilor sălbatice în sezonul migrației de primăvară.

Primul caz confirmat de gripă aviară la o turmă de vite datează din 25 martie, pentru ca la 1 aprilie să apară cel de-al doilea caz confirmat de transmisie umană din ultimii ani. Toate aceste cazuri au dat naștere la îngrijorări în SUA cu privire la răspândirea virusului de la animale în rândul oamenilor. Gripa aviară a decimat efectivele de păsări din întreaga lume începând din 2022 și a infectat și diferite mamifere, de la foci și până la vulpi.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA spune că riscul pentru oameni rămâne unul scăzut dar cu toate acestea a cerut statelor americane să pună la punct planuri vizând testarea și tratarea posibililor muncitori din ferme infectați.

În timp ce pentru păsări virusul gripei aviare este unul mortal, vacile par să își revină. Focarele din rândul efectivelor de bovine afectează în primul rând vacile cu lapte, susține USDA, reducând producția de lapte și obligând fermierii să izoleze animalele bolnave și să evite ca laptele lor să ajungă în oferta de alimente.

Producția de lapte a SUA a urcat până la aproape 60 de miliarde de dolari în 2022. Acum crescătorii de vite se tem de o diminuare a cererii pentru lapte și brânză, după ce USDA a descoperit virusul gripei aviare în eșantioanele de lapte nepasteurizat, deși oficialii subliniază că laptele pasteurizat este sigur.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania