FacebookTwitterLinkedIn

Agenţia de evaluare Fitch a avertizat că o creştere economică slabă şi creşterea costurilor cu împrumuturilor ar putea pune presiuni asupra perspectivelor pentru statele de pe pieţele emergente în 2023.

Presiunile asupra finanţelor publice şi, în multe cazuri, agravarea riscurilor politici afectează şi ele perspectivele pentru statele emergente în 2023, notează Agerpres.

Raportul Fitch: „La fel ca şi în 2022, vor fi cazuri de provocări în obţinerea de finanţare de urgenţă pentru pieţele emergente mici şi de frontieră, chiar şi în moneda locală. Numărul record de state emergente care au un rating de tip ‘CCC+’ sau mai mic înseamnă că noi cazuri de incapacitate de plată sunt posibile.”

Europa emergentă, Asia şi Africa sub-sahariană sunt prezintă o perspectivă care se „deteriorează”, în timp ce Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi de Est, alături de America Latină au o perspectivă „neutră”.

Ritmul consolidării fiscale ar putea să încetinească în 2023, peste 40% din portofoliul de state emergente cărora Fitch le acordă un rating urmând să înregistreze deficite mai mari sau surplusuri mai mici decât în 2022.

Fitch: „Efectele inflaţiei vor continua să persiste în bilanţurile guvernamentale, pe fondul prelungirii efectelor indexării salariilor şi beneficiilor sociale.”