FacebookTwitterLinkedIn

Fermierii bulgari au început recoltatul petalelor trandafirilor din care se face renumitul ulei de trandafir, cu aproximativ o lună mai repede decât de obicei, din cauza schimbărilor climatice care au adus primăveri mai calde şi mai umede.

Potrivit Reuters, Bulgaria este unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de ulei de trandafir. Cel mai bun ulei este produs în Valea Trandafirilor, situată în apropierea oraşului Kazanlak, sud-estul Bulgariei.

Prima fabrică de ulei de trandafir din Bulgaria a fost deschisă în 1820, în oraşul Kazanlak.

Petalele trandafirilor sunt utilizate şi pentru alte produse precum apă de trandafiri, dulceaţă de trandafiri, ceai de trandafiri sau lichior de trandafiri.

Oamenii de ştiinţă afirmă că schimbările climatice din ultimele decenii au făcut ca plantele să înceapă să înflorească mai repede cu câteva săptămâni decât de obicei.

“Am verificat arhivele noastre din 1987 şi am descoperit că debutul înfloririi trandafirilor avea loc între 10 şi 20 iunie. Astăzi avem trandafiri care au început să înflorească mai repede cu o lună”, spune Valentin Kazandjiev, agro-meteorolog la Institutul naţional de meteorologie şi hidrologie de la Sofia.

Kazandjiev a apreciat că fermierii care se confruntă cu schimbări climatice ar trebui să se concentreze pe tehnologii care să limiteze impactul schimbărilor climatice, în timp ce oamenii de ştiinţă ar trebui să recomande, în fiecare deceniu, diferite zone geografice pentru diferite culturi.