FacebookTwitterLinkedIn

Chiar dacă producătorii din Harghita au obținut recolte bune în acest an, cererea de cartofi de consum este destul de redusă, iar prețul nu este unul satisfăcător.

Directorul Direcției pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, susține că în ultima perioadă, românii au cumpărat mai puțini cartofi și nu mai fac stocuri mari pentru iarnă.  

„Piața nu prea funcționează și nu este cerere mare”, spune acesta. Prețul unui kilogram de cartofi de consum la producători variază în prezent între 1 leu și 1,7 lei/ kg.

În ceea ce privește producătorii care au contracte cu rețelele mari de magazine, aceștia vând cartofii cu 1,35 lei/ kg, ei asigurând și ambalarea, dar prețul ajunge să fie mult mai mare pe rafturile supermarketurilor.

Romfeld Zsolt consideră că cererea nu este una ridicată întrucât obiceiurile de consum ale oamenilor s-au schimbat, aceștia preferând să cumpere cantități mici, doar cât au nevoie, și să nu mai depoziteze cartofi pentru iarnă, așa cum se întâmpla în trecut.

„Obiceiurile de consum s-au schimbat. Având în vedere că tot anul se găsesc cartofi pe piață, consumatorii s-au limitat la cantitățile zilnice și pentru câteva zile, nu pentru depozitare de iarnă până în primăvară. E și mult mai comod și cheltuielile de depozitare sunt eliminate din punctul de vedere al consumatorului. Acum, cheltuielile de depozitare cad strict în sarcina producătorului. Comercianții iau cantitățile tot pe termen scurt, cât e vandabil’, a subliniat Romfeld Zsolt.

Acesta a mai precizat că, în această perioadă, producătorii își fac calcule ce suprafețe să cultive în primăvara anului viitor.

„În momentul actual se fac iarăși calcule pentru suprafețele ce urmează să fie înființate în primăvara anului 2024. Calculele se fac în funcție de cererea actuală și de posibilitățile de anul viitor, având în vedere și prețurile de imputuri, fiecare trebuie să facă devize tehnologice, devize privind calculul prețurilor, deci oamenii caută motivare ca să producă mai departe”, a completat șeful Direcției Agricole Harghita.

Suprafața cultivată cu cartofi a fost de aproape 7.000 hectare în Harghita, din care 4.500 de hectare cartofi pentru piață, iar restul în gospodării individuale și pe suprafețele mai mici.

Producția a fost satisfăcătoare, spun specialiștii, cu o medie de 22 tone la hectar, dar existând și vârfuri de 40 tone la hectar.

În ultimii ani, suprafața cultivată cu cartofi în județul Harghita a înregistrat o scădere constantă, producătorii mici preferând să cultive numai pentru consumul familiei, după ce au constatat că această cultură nu are rentabilitate pe suprafețe reduse.