FacebookTwitterLinkedIn

Tabloul „Femme à la montre” (Femeie cu ceas), o pictură de 1,5 metri înălțime avându-l ca autor pe Pablo Picasso, a fost adjudecat cu suma de 139 de milioane de dolari la o licitație organizată la New York de Casa Sotheby’s.

Opera o reprezintă pe amanta lui Picasso, Marie-Thérèse Walter, și a fost pictată în 1932, unul dintre cei mai prolifici ani pentru artistul spaniol – Muzeul Tate Modern a organizat în 2018 o expoziție numai cu tablourile pictate de Picasso în acel an.

„Femme à la montre” devine astfel a doua cea mai scumpă creație Picasso vândută la licitație, după „Les femmes d’Alger (Version ‘O’)”, care a fost vândută în 2015 de Casa Christie’s cu 179,3 milioane de dolari.

Tabloul a fost unul dintre cele 31 de opere de artă modernă vândute pentru o sumă totală de 351 de milioane de dolari în cadrul licitației „The Emily Fisher Landau Collection: An Era Defined”. Vânzarea colecției d-nei Fisher Landau, evaluată între 370 și 500 de milioane de dolari, a fost disputată de casele de licitații Christie’s și Sotheby’s.

Emily Fisher Landau, personalitate a filantropiei americane, care s-a stins la începutul acestui an, la 102 ani, a început să colecționeze artă la începutul anilor 70, cu banii obținuți ca despăgubire de la companiile de asigurări după ce i-au fost furate bijuteriile.

În timp, d-na Fisher a adunat aproximativ 1.500 de opere ale unor artiști printre care se numără Jasper Johns, Pablo Picasso, Robert Rauschenberg, Cy Twombly, Mark Rothko, Georgia O’Keeffe și Andy Warhol.