
Industria 4.0 sau a patra revoluție industrială se bazează pe tehnologie și digitalizare, oferind noi beneficii companiilor, însă liderii din România rămân reticenți în fața schimbării.
Prima revoluție industrială a fost caracterizată de trecerea de la producția manuală la folosirea mașinilor (1760-1820), în timp ce a doua, cunoscută drept revoluția tehnologică, este definită de electricitate și primele linii moderne de producție în perioada 1871- 1914. A treia revoluție industrială a fost marcată de apariția electronicii și a automatizării industriale, iar cea de-a patra, pe care o trăim chiar acum, are la bază digitalizarea. “Aș enumera trei direcții principale: de automatizare cât mai mult a procesului de luare a deciziilor, de monitorizare a activelor și proceselor în timp real și de a crea, practic, plus valoare prin interconectarea proceselor. Dacă vorbim de avantaje, remarcăm creșterea calității și productivității cu minim 8%, reducerea cheltuielilor și riscurilor din producție cu minim 10 % și gestionarea eficientă a resurselor și reducerea impactului asupra mediului”, a declarat Felix Blaga, Cofondator Octavic.
Octavic, start-up din Oradea fondat de Felix Blaga și Paul Harfas, a dezvoltat un sistem pentru digitalizarea unităţilor mari de producţie. Produsul dezvoltat de aceștia, Production Efficiency Tracker, este un sistem integrat care ajută fabricile să-și eficientizeze producția prin digitalizare, astfel încât să devină smart. Concret, întreprinderile primesc informații în timp real pentru a reduce risipa din procesele de producție, pentru a anticipa defectele, a prioritiza și gestiona mai bine problemele.
În contextul integrării tehnologiei în orice aspect al business-ului, apar, natural, și unele provocări, atât pentru lideri, cât și pentru echipă. “Unul dintre dezavantajele principale este progresul constant al tehnologiei care pune multe companii sub presiunea ca în continuu să se adapteze la noi sisteme. De asemenea, poate provoca și un decalaj semnificativ între companii: unele se adaptează mai ușor, altele se adaptează mai greu la schimbările acestea”, explică Felix Blaga. De asemenea, este nevoie de personal specializat, adaugă el, pentru a analiza și monitoriza procesele automatizate. “Noi încercăm să reducem cât mai mult impactul negativ al acestor aspecte și încercăm să oferim o soluție completă și în pas cu ultimele tehnologii”.
Cu toate acestea, liderii din România sunt reticenți în fața schimbărilor, mai ales cand vine vorba de industria 4.0. “Provocarea multora este faptul că decidentul este ocupat cu probleme operaționale și este foarte greu să aloce timp să înțeleagă un domeniu și să înceapă astfel de proiecte. Și atunci vedem tot felul de inițiative neprofesioniste sau oameni care nu vor să audă de subiect”, conchide Felix Blaga.