FacebookTwitterLinkedIn

Industria 4.0 sau a patra revoluție industrială se bazează pe tehnologie și digitalizare, oferind noi beneficii companiilor, însă liderii din România rămân reticenți în fața schimbării.

Cu toate acestea, clienții Vodafone Business, divizie a gigantului de telecomunicații care “gestionează relația Vodafone cu clienții persoane juridice”, au înțeles importanța noilor tehnologii. “Aria mea de responsabilitate este relația cu cele mai mari firme din România,  topul companiilor din România cu nevoi foarte complexe de suport, nevoi foarte complexe de digitalizare. Astfel încât ne-am gândit să unim aceste cele mai mari companii din România într-un segment, astfel încât să oferim ce poate Vodafone să ofere mai bun”, a declarat Dinu Dragomir – Director Segment Clienți Strategici Vodafone Business Unit România, pentru Forbes România.

Prima revoluție industrială a fost caracterizată de trecerea de la producția manuală la folosirea mașinilor (1760-1820), în timp ce a doua, cunoscută drept revoluția tehnologică, este definită de electricitate și primele linii moderne de producție în perioada 1871- 1914. A treia revoluție industrială a fost marcată de apariția electronicii și a automatizării industriale, iar cea de-a patra, pe care o trăim chiar acum, are la bază digitalizarea. “Soluțiile pe care companiile de tehnologie le propun business-urilor  îi ajută să depășească obstacolele. În momentul în care un angajat va face lucruri care nu poate nu pot fi făcute de o mașină va aduce mai multă valoare acelui business. Deci, iată că industria 4.0 este ceea ce îi ajută să treacă peste această lipsă a forței de muncă. Multe dintre procesele pe care soluțiile de digitalizare le automatizează merită să fie automatizate, iar omul care are o capacitate deocamdată superioară oricărei mașini poate să preia taskuri sau să aibă judecăți pe care o mașină încă nu poate să le ia”, explică Dinu Dragomir, adăugând că, în prezent, nu există business în România care să nu aibă nevoie de digitalizare. “Digitalizarea aduce competitivitate, fiecare firmă vrea să se diferențieze în industria ei și astfel conducătorii acelei companii își aleg strategia prin care vor să se diferențieze. Indiferent care este această strategie, există o soluție care poate îi ajute să automatizeze, o soluție care să îi ajută în această strategie”, mai punctează el.

Frica de schimbare a oamenilor pare a fi singurul lucru care împiedică un avans mai mare a acestor soluții digitale, însă prin noile oportunități oferite de Uniunea Europeană (inclusiv PNRR) am putea asista la digitalizarea statului, iar mai apoi o accelerare a procesului și în mediul de business. “Aceasta industrializare sau digitalizare a statului va forța companiile să accelereze ritmul”. 

Potrivit lui Dinu Dragomir, ultimul an a fost foarte bun pentru Vodafone, ce vrea să facă trecerea, de la o companie de telecomunicații, la o companie de tehnologie. “Cea mai mare creștere vine din soluțiile de digitalizare. Aici creșterea în segmentul meu a fost de două cifre”, conchide el.