FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

Afacerile din retail nu prea intrau în vacanță nici până acum. Am observat țări europene unde businessuri întregi intră câte o lună în vacanță. Noi nu ne permitem, suntem în permanență cu motoarele turate, altfel timpul lucrează în defavoarea noastră. Vacanța în retail se ia o zi după Revelion și o zi după Paște, cam atât, din păcate…

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările dvs. în următoarea perioadă?

Pandemia s-a terminat brusc tocmai când ne obișnuisem cu ea, razboiul din Ucraina am crezut că se va sfârși în câteva săptămâni, pe modelul celui din Crimeea, dar a devenit ceva ce a trecut în plan secund (dacă vorbim de influențele lui pe piața bunurilor de larg consum). Se pare că va fi ceva de durată și va trebui să ne obișnuim cu el dacă nu am făcut-o până acum. Suntem preocupați de dezvoltarea companiei, afacerile sunt ca mersul pe bibicletă: ori pedalezi și mergi înainte, ori te dai jos de pe ea și o lași sprijinită. Pe bicicletă nu poți doar să stai și să nu avansezi, pentru că o să cazi. La fel și în business, dacă nu mergi înainte dispari din peisaj.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

Prețurile la energie și la gaz au fost plafonate, cel puțin deocamdată, dar nu trebuie să ne culcăm pe-o ureche, carburanții ne îngrijorează puțin, pentru că odată ce cresc, nu mai știu să coboare. Dar cele mai mari provocări pentru noi care se arată la orizont vor fi: lipsa forței de muncă, pentru ca a început iarași migrarea tinerilor către țările vestice și impredictibilitatea zilei de mâine și aici fac referire la actele normative nou-apărute care impactează comerțul (Legea 81/2022 cu privire la practicile comerciale, OGU nr.58 sau dublu standard, legea SGR returnarea ambalajelor,etc.)  O atenție deosebită trebuie să acordăm și inflației care nu face altceva decât să ne decapitalizeze pe furiș…Imaginați-vă următorul scenariu: aveam în stoc un TIR de ulei, l-am vândut cu 10 lei sticla și când mergem să cumpărăm altul, observăm că acesta costă 10,5 lei sticla. Întrebarea care se impune este: de unde punem diferență?

Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Dezvoltare, investiții, numai înainte, înapoi nu știm. Nu contează viteză cu care înaintezi, contează să înaintezi. Pe scurt, căutăm spații comerciale ca să deschidem noi magazine, nu oriunde și nu oricum…