FacebookTwitterLinkedIn

Competiția Eurovision de inovație în fintech, Open Banking Hackathon, care a avut loc săptămâna trecută în perioada 26 septembrie – 30 septembrie 2022, a reunit forțe impresionante din ecosistemul industriei financiare din Europa Centrală și de Est.

Peste 45 de fintech-uri din toată Europa s-au înscris pentru a se alătura celei de-a patra ediții din acest an a Open Banking Hackathon – CEE Edition 2022. După o analiză atentă, 15 echipe din Polonia 🇵🇱, Republica Cehă 🇨🇿, Slovacia 🇸🇰, România 🇹🇩, Ucraina 🇺🇦, Croația 🇭🇷, Grecia 🇨🇿, Slovacia 🇸🇰, România 🇹🇩 , Ucraina 🇺🇦, Croația 🇭🇷, Grecia 🇭🇷, Grecia 🇷 și Spania au fost selectate pentru a lua parte la hackathonul care a avut loc între 26 și 30 septembrie.

După 4 zile de proiectare și programare a soluțiilor, cele mai bune 7 proiecte au fost alese pentru a merge în etapa finală – Grand Finale Demo Night GalaAm I Poor – Slovacia 🇸🇰, Coinscrap Finance – Spania 🇪🇸, EVE Innovations – România 🇹🇩, Fincoro – Ucraina 🇺🇦, OPA Wallet – Grecia 🇬🇷, Virtual CFO – Slovacia 🇸🇰.

Evenimentul a avut loc în format hibrid vineri, 30 septembrie, începând cu ora 5PM – CET, transmis în direct dintr-o locație financiară emblematică – seiful fostei bănci Marmorosch din București.

După o analiză atentă, cei 15 membri ai juriului reprezentând – Google Cloud, Banca Națională a României, Banca Comercială Română, OTP Bank, firma de avocatură CMS, Capex.com, LaunchHub, Movens Capital, Day One Capital, Inovo VC, Innovation Capital, TechAngels, InnovX, Rofin.tech – au decis câștigătorii celor 4 premii🏆:

  • Marele Câștigător care a primit 3000 de euro cash pentru a-și dezvolta în continuare proiectul, 2000 de euro în servicii juridice de la CSM și fast track în cadrul Fintech Hack Global Dev Slam din cadrul Emirates NBD, este Fincoro din Ucraina 🇺🇦, echipă care dezvoltă un sistem independent de gestionare a revendicărilor care conectează toți participanții într-un singur loc;
  • Premiul Google Cloud, un voucher 5.000 Google Cloud Platform a mers la Virtual CFO din Slovacia 🇸🇰, un startup fondat de o echipă de la Tatra Bank care construiește o soluție de consultanță automatizată care ajută IMM-urile să își gestioneze eficient finanțele;
  • Premiul Proof of Concept Partnership prin care se continuă dezvoltarea produsului alături de echipa Finqware a mers către echipa OPA Wallet din Grecia 🇬🇷,  un startup fondat de studenți, care folosește tehnologia open banking pentru a vizualiza soldurile conturilor și tranzacțiilor.

Pe parcursul Open Banking Hackathon am câștigat o experiență neprețuită și suntem mult mai aproape de îndeplinirea obiectivului nostru de a ajuta companiile și clienții lor să gestioneze reclamațiile mai eficient. Hackathonul ne-a oferit cea mai bună oportunitate de a accesa programe de accelerare, care cu siguranță ne vor ajuta să lansăm produsul nostru pe piața europeană în curând.”, Olga Gavrina, teamliderul echipei Fincoro, marele câștigător al competiției.

Pentru a adăuga și mai multă semnificație Hackathon-ului Open Banking, pe 27 septembrie, experți din ecosistemul financiar – Christine Mai – Policy Officer, Comisia Europeană; Isabela Ibraim – Omnichanel Lead, OTP Bank; Tudor Tomescu – Head of Project Management, Capex.com; Charles Kerrigan – Partener, CMS UK; Katalin Horvath – Senior Counsel, CMS Budapest și Cosmin Cosma – CEO și Co-fondator Finqware, s-au reunit online pentru “Open Banking in CEE” Roundtable” să discuta despre cum s-a dezvoltat open banking-ul în Europa Centrală și de Est în ultimii trei ani și spre ce se îndreaptă.

Nu avem încă o piață unică pentru finanțarea digitală și aceasta este ceea ce Comisia Europeană încearcă să remedieze. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, ci se iau măsuri.” a declarat Christine Mai – Policy Officer la Comisia Europeană care mai afirmă că există așteptări în ceea ce privește PSD3 și că o echipă lucrează foarte mult la acest lucru și care sunt cele mai bune opțiuni pentru a merge mai departe. În plus, Christine anunță că „Comisia Europeană a introdus legi și legislație referitoare la plățile instantanee pentru a doua jumătate a acestui an. Aceste inițiative ajută la consolidarea industriei noastre financiare, punând clientul pe primul loc”.

Având partener principal Google Cloud și ca partener instituțional Banca Națională a României, evenimentul este susținut și de jucători financiari regionali importanți precum Banca Comercială Română, OTP Bank, companii de tehnologie precum Capex.com, Zitec și firma internațională de avocatură CMS au parteneriat în evenimentul, nerăbdător să vadă Open Banking-ul câștigând teren în sectorul financiar.

Partenerii susținători interesați să contribuie la succesul evenimentului sunt asociații fintech, comunități de inovare și acceleratori de startup-uri precum BNR FinTech Innovation Hub, Eleven Visa Accelerator, OTP Lab, InnovX-BCR, Startup Wise Guys, Techcelerator, TechAngels, asociații industriale precum Asociația Fintech din România, Asociația Fintech din Bulgaria, Asociația Fintech Cehă, Asociația Fintech Slovacă, Inițiativa Serbia Digitală, Advantage Austria, FintechHub, Casa FinTech din Luxemburg, Asociația Europeană Fintech Digital, Global Tech Connect, cu mulți alții discutând pentru a se alătura evenimentului.

Marea finală și gala de premiere pentru Open Banking Hackathon CEE Edition 2022 pot fi vizionate online pe Facebook și pe site-ul www.openbankinghackathon.com

***

Despre Open Banking Hackathon

Open Banking Hackathon a început în 2019 ca urmare a adoptării PSD de către Uniunea Europeană cu scopul de a reuni cei mai importanți actori cheie fintech din Europa Centrală și de Est și cele mai strălucite minți pentru a găsi fezabilitate și soluții inovatoare pentru implementarea open banking-ului.