
Diana Stafie vorbește despre metodologiile prin care putem explora viitorul în mod sistematic.
Putem estima cum ne vom face cumpărăturile în viitor, cum vor arăta profesiile noastre în viitor sau cum se vor modifica anumite tipare de consum. În cadrul unui proiect de foresight realizat în anul 1950, un grup de persoane și-a imaginat cum va arăta viața unei familii din SUA în anul 2000. Și tot ce și-au imaginat face astăzi parte din viața noastră.
„Ideea nu este să fim siguri despre modul cum va arăta viitorul, pentru că viitorul este mereu în mișcare și nu putem fi siguri pe ceea ce va fi, dar abordarea cea mai bună este să fim pregătiți pentru viitorul în care anumite industrii sau domenii ar putea să arate“, a spus Diana Stafie, Foresight Strategist & Founder Future Station, la Forbes reINVENT Summit 2023. Ea consideră că fiecare dintre noi prospectăm viitorul și explorăm elementele pe care viitorul ni le-ar putea aduce.
„Cu câțiva ani în urmă, am citit un articol al cărui titlu m-a intrigat, care se intitula: «Nu suntem făcuți să trăim în prezent». Ei bine, noi avem această capacitate de a ne uita în viitor. Gândiți-vă la simplul fapt că investim în viitor, ne uităm pe aplicații pentru a vedea starea vremii în viitor. Deci noi prospectăm viitorul și explorăm elementele pe care viitorul ni le-ar putea aduce și vedem cum ne-am putea pregăti”, susține Diana Stafie.
Ea propune o metodă simplă prin care ne putem explora viitorul, fie în plan personal, fie la nivel de organizație, și care include trei pași: hindsight, insight și foresight.
Primul pas presupune prospectarea trecutului. Retrospectiva ne ajută foarte mult să ne gândim la anumite obiecte sau produse care fac acum parte din viața noastră și despre care acum 10 ani nu ne gândeam că vor putea să ne satisfacă o anumită nevoie.
Trecând apoi la etapa prezentului, vedem care sunt inovațiile, start-upurile și cele mai noi moduri de a face lucrurile, care ne pot influența viitorul personal și profesional. De aceea, ea consideră că este bine ca orice idee a unui nou start-up sau inovație să ne intereseze, deoarece curiozitatea ne poate face să ne dăm seama cum se poate modifica viitorul într-o anumită industrie, ori la nivel social sau politic.
Noi încă gândim liniar, iar tehnologia evoluează exponențial.
„Dacă într-un sistem liniar știu că, dacă fac 30 de pași, fiecare de câte un metru, ajung la 30 de metri, în sistem exponențial, 30 de pași înseamnă peste un miliard de metri, astfel că aș ajunge să fac de 26 de ori ocolul Pământului cu acest număr de pași”, explică Diana Stafie.
De aceea, ea este de părere că e bine să urmărim dezvoltările tehnologice, dar și alte inovații. „Este mai bine să plecăm de la premisa că ele vor veni și este mai responsabil să ne gândim și să anticipăm cum am putea să reacționăm și să ne pregătim în loc să abordăm un mod fatalist și să credem că nu avem niciun rol și să stăm pe margine. Să mergem pe teren și să vedem în ce măsură putem influența viitorul nostru și al organizației din care facem parte. Nu suntem ființe a căror construcție s-a terminat, ci suntem «work in progress»”.
Și pentru că ne este foarte greu uneori să vedem cum vor arăta următorii 10 ani, ne este foarte ușor să credem că viitorul nu se va modifica atât de mult. De aceea, urmează al treilea pas și ne uităm la viitor. Și ne putem face mai multe tipuri de scenarii pentru a acoperi mai multe riscuri și oportunități, care să ne ajute să îmbrățișăm mult mai mult dezvoltarea, inovația, dar și incertitudinea. „Ideea de a gândi pe termen lung nu ar trebui să fie o opțiune, ci un act desăvârșit și conștient pe care ar trebui să îl facem fiecare dintre noi.“