FacebookTwitterLinkedIn

Pentru Andrei Dunuță, modul vechi de a face vânzări nu mai funcționează, ci este nevoie de gândire strategică, inteligentă și pe termen lung.

Andrei Dunuță, antrenor vânzări și public speaking, fondator Arta de a NU vinde, consideră că fiecare dintre noi rezonăm cu câte o piesă de pe tabla de șah, în diferite momente din viața noastră personală și profesională. Astfel că în vânzări sau în viață putem fi pion, cal, nebun, tură sau regină.

„În iulie 2019, eram foarte fericit din punct de vedere profesional, dar nu mai aveam nicio plăcere personală și acesta este pasul sigur către depresie. M-am gândit la ce îmi place să fac și nu am mai făcut de mult. Toată viața mi-a plăcut șahul și nu mai jucasem de mult. Și de atunci fac terapie prin șah”, a spus Andrei Dunuță la evenimentul Forbes reINVENT Summit 2023.

Pentru el, șahul nu este doar o metaforă. „Eu când joc șah îmi rezolv probleme din viață, văd tot felul de idei pe care nu le văd niciodată în viața reală. Piesele de șah ne pot ajuta pe fiecare. Pionii sunt cei mai mulți pe tabla de șah, iar unii sunt sacrificați ca să avansezi. Însă alții ajung la finalul tablei de șah și se transformă în regină. Pionul este singura piesă de pe tabla de șah care doar pentru că o ții în joc înveți constant, te dezvolți constant, te antrenezi și poți să ajungi campion”, a precizat Andrei Dunuță.

În general, noi nu rezonăm cu ideea de a fi pion, crezând că asta este o rușine. Însă în multe situații din viață, cum ar fi atunci când ajungem părinți sau atunci când devenim antreprenori, suntem pioni. Andrei Dunuță este de părere că pionul ne învață să avem viziune, pentru că pionul începe mereu cu finalul în minte – să ajungă la finalul tablei. „E important în business și în viață să spui: «Care e De Ce-ul meu?», pentru că acesta te ține în viață. Cine are un «De Ce» poate suporta orice. Nu e rușine să fii pion, ci e o rușine să crezi că ești campion și să fii, de fapt, cam pion. Vedeți în vânzări și în antreprenoriat oameni care nu se mai reinventează, care folosesc o expresie clasică: «pe vremea mea…». Despre ei este vorba”, a explicat Andrei Dunuță.

Trecând la următoarea piesă, calul este, de fapt, singura piesă de pe tabla de șah care sare peste alte piese, ceea ce în viața de zi cu zi se traduce prin creativitate. „În viață sunt două categorii de oameni: cei care găsesc soluții la orice problemă și cei care găsesc probleme la orice soluții. Calul te învață să ai atitudine, un cuvânt în care «tu» ești în centru. Atitudinea este o alegere. Tu ești atitudinea. Calul ne învață să găsim mereu soluții. El sare peste orice obstacol și merge mai departe”..

Nebunul are curajul să facă ceea nimeni nu face. Acolo unde cei mai mulți nu văd nicio șansă, „nebunul” se consideră în măsură să reușească. Este singura piesă care merge în diagonală, nu respectă regulile, el „se bagă” și vede după aceea de ce a simțit să facă asta. „Se numește curaj, una dintre abilitățile secolului pentru care oamenii ar plăti foarte mult – să ai curaj și să faci ceea ce nu a mai făcut nimeni.”

Tura este singura piesă care poate să facă rocada, să facă schimb cu regele și să-l protejeze, pentru că în viață avem nevoie și de oameni care să ne fie loiali. Ne învață să rezistăm în momente în care oricine ar fugi.

Regina este cea mai valoroasă piesă de pe tabla de șah, consideră Andrei Dunuță. „Nu pot ajunge mulți primii în domeniile lor, statistic nu sunt șanse, dar dacă îți propui mereu să fii primul, te antrenezi pentru a fi cea mai bună variantă a ta. Uneori, poți fi pe locul I, alteori, poți fi pe locul III și să fii foarte fericit cu treaba asta. Singura competiție pe care o ai în viață este cu tine.”