FacebookTwitterLinkedIn

Deficitul guvernamental s-a situat în trimestrul al treilea din 2022 la 3,3% din PIB în zona euro şi la 3,2% din PIB în Uniunea Europeană, conform datelor ajustate sezonier, iar România şi Ungaria sunt ţările cu cel mai ridicat nivel, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În perioada iulie-septembrie 2022, s-a înregistrat în UE şi în zona euro o adâncire a deficitelor, comparativ cu trimestrul doi din 2022, în urma măsurilor adoptate de guverne pentru a atenua impactul preţurilor ridicate la energie, notează Agerpres.

În trimestrul trei din 2022, statele membre UE care nu înregistrau deficit guvernamental erau Irlanda, Portugalia, Lituania, Danemarca, Ţările de Jos şi Suedia.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în trimestrul trei din 2022 s-a înregistrat în România (6,3% din PIB) şi Ungaria (6,1% din PIB). România a înregistrat un deficit de 3,1% din PIB în trimestrul doi din 2022 şi un deficit de 5,6% din PIB în primele trei luni din 2022.