FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), lucrările de construcţii în Uniunea Europeană au înregistrat o creştere de 0,1%, în timp ce în zona euro au înregistrat o scădere de 0,3% în luna septembrie, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Printre statele membre UE, Slovenia, Polonia și România au înregistrat cele mai semnificative creşteri.

Cele mai mari creșteri anuale ale lucrărilor de construcţii în septembrie s-au înregistrat în Slovenia (32,1%), Polonia (13,8%) și România (10,9%). Pe de altă parte, cele mai semnificative declinuri au fost raportate în Finlanda (minus 6,2%), Spania (minus 6,1%) și Ungaria (minus 6%).

Datele furnizate de Eurostat relevă, de asemenea, că în septembrie, comparativ cu luna anterioară, lucrările de construcţii au crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,5% în Uniunea Europeană, după declinul înregistrat în august.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creşteri lunare ale lucrărilor de construcţii în septembrie au fost raportate în Slovenia (7,4%), Polonia (3,6%) și Slovacia (2,3%). Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi lunare s-au înregistrat în România și Ungaria (ambele cu minus 1,9%), Portugalia (minus 1,2%) și Austria (minus 0,9%).