FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în trimestrul III din 2023, numărul locurilor de muncă vacante a crescut la 40.000, înregistrând o creștere de 600 față de trimestrul precedent.

Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru același trimestru a fost de 0,78%, în creștere cu 0,01 puncte procentuale comparativ cu perioada anterioară.

Comparativ cu același trimestru al anului 2022, numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat o scădere de 5.300, iar rata locurilor vacante a înregistrat o diminuare de 0,12 puncte procentuale.

În trimestrul al treilea din 2023, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au remarcat în domeniul intermedierilor financiare și asigurări (1,54%), activitățile de spectacole, culturale și recreative (1,51%), respectiv în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,48%).

Industria prelucrătoare a concentrat peste o pătrime din totalul locurilor vacante (10.500), cu o rată de 0,96%. Sectorul bugetar a reprezentat 20,5% din numărul total de locuri vacante, incluzând 3.700 de locuri în administrația publică, 2.500 în sănătate și asistență socială, și 2.000 în învățământ.

În contrast, ratele cele mai scăzute ale locurilor de muncă vacante s-au evidențiat în industria extractivă (0,23%), construcții (0,30%) și alte activități de servicii (0,34%).

Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în activitățile de spectacole, culturale și recreative (+0,53 puncte procentuale) și în învățământ (+0,26 puncte procentuale).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi lunare au fost înregistrate în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-0,30 puncte procentuale) și în transport și depozitare (-0,60 puncte procentuale).

În ceea ce privește distribuția locurilor de muncă vacante conform grupelor majore de ocupații, cele mai mari valori ale ratei și numărului de locuri vacante s-au observat în domeniul serviciilor și în ocupații de specialiști în diverse domenii de activitate (grupa majoră 2), iar cele mai mici au fost în agricultură, silvicultură și pescuit (grupa majoră 6). Comparativ cu același trimestru al anului anterior, ratele au crescut doar în domeniul serviciilor (grupa majoră 5), în timp ce cele mai relevante scăderi au fost în funcționarii administrativi (grupa majoră 4) și în specialiștii din diverse domenii de activitate (grupa majoră 2).