FacebookTwitterLinkedIn

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a emis un set de recomandări cu privire la îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt transportate animalele vii precum vitele, oile şi porcii, în contextul creșterii presiunilor pentru interzicerea comerţului transfrontalier cu animale vii.

În recomandările sale către Comisia Europeană, publicate miercuri, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a subliniat că animalele au nevoie de mai mult spaţiu pentru a se reduce astfel stresul. De asemenea, majoritatea vitelor şi porcilor ar trebui transportaţi la temperaturi mai mici decât limita actuală de 30 de grade Celsius. Autoritatea a mai informat că este nevoie ca durata călătoriilor să fie menţinută la minimum dar nu a recomandat limite pentru timpul de transport, transmite Bloomberg.

Anul trecut, un număr de aproximativ 1.800 de tauri au murit de foame sau au fost eutanasiaţi după ce o navă care a plecat din Spania a rămas blocată pe mare timp de mai multe luni din cauza blocajelor create de pandemia de coronavirus. De asemenea, în 2019 aproximativ 14.000 de oi s-au înecat după ce o navă care le transporta s-a scufundat în România.

În fiecare an la nivel global sunt exportate animale vii în valoare de aproximativ 22 de miliarde de dolari, iar Uniunea Europeană este cel mai mare exportator, care controlează 80% din comerţul mondial cu animale vii. Datele furnizate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) arată că blocul comunitar a exportat 1,46 miliarde animale vii în 2020.