FacebookTwitterLinkedIn

EDP Renovaveis (Portugalia), producător de energie regenerabilă, a anunţat luni că va demara acţiuni în justiţie împotriva noilor taxe impuse producătorilor de energie de Polonia şi România.

EDP Renovaveis a precizat, într-un comunicat de presă, că măsurile introduse de România şi Polonia nu respectă principiul Uniunii Europene referitor la recuperarea numai a veniturilor realizate pe piaţă.

Compania portugheză susţine că măsurile din cele două ţări nu ţin cont de costurile activităţilor de hedging (-acoperirea riscului în tranzacţionare-nr.) şi astfel ar urma să fie taxate profiturile pe care companii precum EDP Renovaveis nu le-au realizat de fapt.

EDP Renovaveis: „EDP va urma toate acţiunile juridice care vor contribui la revenire la statul de drept echitabil şi care sprijină investiţiile atât de necesare în energiile regenerabile din aceste ţări şi din interiorul Uniunii Europene”, conform Agerpres.

La fel ca alte state ale UE, România şi Polonia au introdus recent măsuri de urgenţă destinate recuperării unei părţi din veniturile excepţionale generate de companiile de utilităţi, în ideea de a-i ajuta pe consumatori să facă faţă exploziei preţurilor la energie.

EDP Renovaveis a estimat însă că noile taxe ar putea duce la „plăţi nerezonabile” şi costuri potenţiale de aproximativ 300 de milioane de euro.

Compania de energie regenerabilă operează capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 697 Megawaţi în Polonia şi 521 de Megawaţi în România.