FacebookTwitterLinkedIn

Crizele sunt o oportunitate pentru cei care își păstrează calmul în mijlocul furtunii, iar mutările curajoase se pot dovedi în final mai ieftine și mai eficiente decât cele făcute în perioadele de calm.

În holul celui mai spectaculos hotel apărut în ultimii ani în centrul istoric din capitală, Marmorosch, este aproape tot timpul agitație, fie că e vorba de turiști, oameni de afaceri sau profesioniști din diferite domenii. Așezat comod pe o canapea în holul fostei clădiri a băncii Marmorosch-Blank, Dan Isai recunoaște că mai are un motiv pentru care îi place acest hotel și îmi arată în telefon o poză în care se află alături de Bill Marriott, fiul fondatorului lanțului hotelier Marriott. „M-am întâlnit mai demult cu el (fiul fondatorului Marriott, acum în vârstă de 90 de ani, a condus multă vreme lanțul hotelier și s-a retras din pozițiile executive an urmă cu circa un deceniu – n.red.) și mi-a oferit un preț bun la toate hotelurile din rețea”, spune amuzat antreprenorul cunoscut pentru dezvoltarea lanțului de restaurante Salad Box și de al cărui nume se leagă și alte branduri prezente în piața locală, precum Popeyes România, Pep&Pepper, Taksim, Resto Aperto sau Narcoffee Roasters. De altfel, pe parcursul întregii discuții pe care am avut-o apare des ideea parteneriatului și a întâlnirilor (aparent) întâmplătoare din viața lui de business și personală. 

Dosar 23 pentru 2023. Încotro se îndreaptă businessul și societatea din România?

„Eu sunt optimist legat de România. Va fi o scădere, dar trebuie să știi cum să te adaptezi. Eu fac multe scenarii, lucrez pe scenarii. Dacă lucrurile merg mai rău decât planul, eu știu la ce să renunț, care sunt pașii. În mare știu ce să fac și dacă vin oportunități, știu care e planul B, de unde mă finanțez, de unde iau oameni. Dintre cei care stau și așteaptă și încearcă să supraviețuiască, probabil că o parte vor reuși, iar o parte nu, dar e sigur că și unii și alții pierd oportunități. Când piața este stabilă, schimbările sunt greu de făcut și costă mai mult.” 

Antreprenorul vede poziția României ca fiind bună, iar contextul actual generează oportunități de dezvoltare. Din punct de vedere militar, rolul de flanc estic al NATO pune țara noastră cu adevărat pe hartă, ceea ce va încuraja investițiile. De aici, perspectivele economice ale României sunt favorabile, după cum arată și prognozele europene ce plasează economia locală în topul țărilor europene cu cele mai mari creșteri anticipate pentru 2023. 

„La inflație stăm mai rău, dar o mare parte vine și din cauza prețurilor la energie. Pe de altă parte, vom vedea o scădere la prețurile la energie până în 2025, la gaze cel puțin. O să scadă și inflația și până la finalul acestui an mă aștept chiar să se ajungă la inflație de o cifră, nu de două ca în prezent. Dobânzile pare că au ajuns la nivelul de sus, probabil că mai stau aici o perioadă și apoi intră și ele pe scădere. De aceea spun că dacă ai puțin curaj și oameni potriviți e momentul să faci achiziții și să te dezvolți. Lucrurile par haotice, dar nu sunt chiar așa de rele, din punctul meu de vedere.” 

Lansat în 2012, lanțul de restaurante Salad Box a ajuns la aproximativ 70 de locații în toată lumea, dintre care 37 sunt în România. Modelul de dezvoltare a fost bazat pe francizare și pe parteneriate, însă în 2023 Dan Isai a schimbat strategia și va răscumpăra și va opera direct restaurantele din România. „Aveam doi francizați mari, cu mai mult de 10 locații fiecare. De la primul am cumpărat înapoi toate locațiile și în martie începem să preluăm și de la al doilea, într-un ritm de câte trei locații pe lună, probabil (…) Pentru francizați, mai ales pentru cei mici, e greu de dus incertitudinea asta – pandemie, energie mai scumpă, inflație, dobânzi mari, război. Ei sunt mai precauți, au obosit, nu mai fac față la multe schimbări. Dar pentru noi schimbările acestea sunt oportunități”. 

Totodată, Salad Box se pregătește să treacă la următorul nivel și să atace agresiv piața din SUA. Aici, Dan Isai a găsit în 2021 parteneri de business locali alături de care vrea să dezvolte puternic brandul pe piața americană. În plus, partenerii din SUA sunt acum și acționari minoritari în compania mamă a Salad Box. 

„Am testat piața SUA cu două unități în franciză, pe care le-am făcut cu scopul de a testa și a culege cifre de piață, dar în următorii cinci ani suntem pregătiți cu noii parteneri să deschidem agresiv multe locații atât proprii, cât și francize. Este greu de estimat câte francize vom vinde. Dar partenerii pe care i-am găsit au experiență.”

Revenind la România, traficul din malluri și centre comerciale pare că a revenit la un nivel ridicat, conform declarațiilor jucătorilor din piață, însă operatorii economici din malluri spun că vânzările nu se ridică la așteptările generate de trafic, cel puțin în cazul retailului non-alimentar. 

„Depinde de ce perioadă discutăm. În ianuarie-februarie, cum suntem acum, e o perioadă specială. De sărbători toată lumea se bucură, trăiește momentul, iar acum, după ce au trecut sărbătorile probabil că au venit și facturi puțin mai mari, au mai crescut și ratele la bancă și oamenii și-au dat seama că nu au așa mulți bani disponibili și încep să taie din cheltuieli. Dar mâncarea rămâne. Poate se mută la un alt nivel, de la restaurantele high-class spre casual, iar cei care erau la casual se duc spre fast food. Dar în crize fast food-ul merge cel mai bine.” 

În ceea ce privește activitatea de francize și restaurante, antreprenorul este implicat astăzi din punct de vedere operațional doar în Salad Box, unde este și acționar principal. În cinci ani, lanțul de restaurante ar trebui să crească având ca motor piața din SUA. „Dacă ai o poveste de succes acolo îți aduce altă evaluare pentru întreg brandul, iar faptul că ești din SUA îți deschide mai ușor piețe precum Orientul Mijlociu, Asia. Aceasta e direcția, avem un brand bine poziționat la nivel de România, în Europa, dar vreau să fie aceeași putere sau aceeași validare și în SUA. Sunt piețe total diferite, iar know-how-ul pe care îl iei de acolo, după ce îl iei, este un avantaj important față de tot ce se întâmplă în Europa”. 

Totodată, Dan Isai preconizează că urmează o perioadă interesantă pentru România din perspectiva banilor noi care vor intra în piață în căutare de oportunități. „Discut cu multe fonduri care încep să investească în prevenție, iar pentru ei prevenție înseamnă wellness și fitness, dar și nutriție. Va fi interesant, inclusiv în România, în a doua jumătate a anului acesta și începutul anului viitor, vor fi cel puțin vreo 20 de fonduri noi care vor apărea, de vreo 50-60 de milioane de euro, ceea ce înseamnă încă un miliard pe piață. Și nu știu câte firme o să găsească de cumpărat în România, pentru că nu sunt așa de multe.” 

De cealaltă parte, el este prezent fără a fi implicat operațional și în alte businessuri, precum ar fi Sterling Cruise Group, compania care a adus brandul Popeyes în România în 2022. Ținta pentru acest lanț de restaurante este de peste 100 de locații în 9 ani. În portofoliul Sterling Cruise Group mai există branduri precum Taksim, Pep&Pepper sau Resto Aperto. 

„Pep&Pepper merge bine acum, chiar dacă pe timpul pandemiei nu prea a mers, din cauza formatului. Dar după ce s-au redeschis food-court-urile a ajuns la nivelul din 2019. La Taksim nu e așa simplu ca la celelalte, e mai complex. De-asta am și vândut multe locații către Spartan și mai sunt probabil vreo cinci locații. Dar ar trebui să renunțăm la el, este greu de operat, cu bucătari turci. Este ceva mai complicat și mai scump.” 

Într-o economie în care parteneriatele și asocierile dintre oamenii de business pe termen lung sunt rare, din cauza unei lipse de încredere exprimate repetat pe mai multe voci din piață, Dan Isai crede că parteneriatele îți oferă o forță. 

„Sunt asociat în multe businessuri, dar majoritatea sunt pe food sau legate de food. (…) Ai și avantaje pentru că poți să ai active comune care pot fi folosite în comun. De exemplu, aduci un bucătar foarte bun, îți face meniul la restaurant, îți face training, iar a doua lună îl muți pe alt brand, apoi pe altul și astfel ai acces la niște oameni care ar fi inaccesibili unui brand mai mic sau la prețuri mult mai bune.” Spre exemplu, spune el, oamenii buni de marketing sunt greu de găsit la nivel de echipă, iar asocierile te pot ajuta să ai acces, la fel cum în cazul materiilor prime negocierile se fac pe volume mai mari, chiar dacă achizițiile sunt realizate separat. 

„Chiar dacă sunt minoritar în multe afaceri, tot mi se adaugă o pondere din acea afacere la volumul pe care pot să îl negociez. De exemplu, pot să discut o suprafață mai mare cu un proprietar, pentru mai multe branduri, nu doar pentru un singur spațiu”, spune Dan Isai, unul dintre puținii români, dacă nu chiar singurul, care are operațiuni pe toate continentele.