
Evoluția companiei din ultimul deceniu
Cuvântul care ar putea sumariza evoluția Sipex în ultimii 10 ani este „muncă”. Reușita Sipex se datorează curajului de a investi, determinării de a continua să ne extindem, perseverenței, chiar și în momente mai puțin favorabile. Am înregistrat în ultimii 10 ani o creștere constantă a cifrei de afaceri și a profitabilității. În 2012 înregistram o cifră de afaceri de aproximativ 70de milioane de lei și un profit net de peste un milion de lei.
Eforturile depuse de echipa Sipex în ultimul deceniu, prin dezvoltarea unor noi puncte de lucru, relocarea punctelor de lucru unde volumele de vânzări au crescut și consolidarea segmentului B2B, au generat o creștere cu 12,5% a cifrei de afaceri în anul 2022 comparativ cu anul anterior, până la aproximativ 300 de milioane de lei, și de peste patru ori mai mare față de acum 10 de ani.
Anul 2022 a fost cel mai bun de la înființarea companiei în 1997, ne-am listat la Bursa de Valori București în piața AeRO, în urma unui plasament privat prin care am atras 10,6 milioane de lei, iar, începând cu 20 martie 2023, acțiunile Sipex au intrat în structura indicelui BETAeRO. Rezultatele trebuie analizate în contextul unor provocări serioase din piața materialelor de construcții, global și național, și confirmă maturitatea afacerii Sipex.
Am început cu un depozit în Ploiești și am ajuns astăzi să avem 12 centre logistice. Dintre acestea, nouă au fost deschise în ultimii 10 ani. Intenționăm să ne extindem până la 15 centre logistice. Am investit deja 800.000 de euro în consolidarea celor mai noi puncte de lucru deschise. Dispunem, de asemenea, de un parc auto propriu, format din 191 de autovehicule, dintre care 80 de autoutilitare marfă.
Strategia de business din ultimul deceniu
Compania operează cu un model de afaceri integrat, organizat în trei linii de afaceri: vânzare și distribuție de materiale și finisaje pentru construcții, prestări servicii și vânzare de produse finite colorate. Modelul de afaceri Sipex ne oferă un echilibru, pentru că activăm în toate cele trei canale de vânzare – retail tradițional, B2B și online.
Strategia de afaceri s-a axat pe dezvoltarea de parteneriate strategice cu companii internaționale de renume, eficientizarea proceselor operaționale, diversificarea portofoliului de clienți și a canalelor de marketing și extinderea geografică la nivel național. Ne-am concentrat pentru a obține un avantaj strategic privind procesul logistic al aprovizionării, care în prezent este susținut la nivel național de cele 12 centre logistice, amplasate în locații ușor de accesat de un număr mare de clienți.
Am atras și selectat, încă de la început, companii recunoscute internațional cu care am dezvoltat parteneriate pe termen lung și am dezvoltat mărci proprii, precum Meșterică. Compania deține, de asemenea, licențele Düfa și Profitec și comercializează vopsele lavabile, amorse, grunduri sub această marcă pe piețele din România și Bulgaria, în urma încheierii în 2017 a unui acord de exclusivitate pe 10 ani cu grupul german Meffert AG.
În perioada următoare, avem în plan relocarea punctului de lucru din Cluj într-un spațiu care să permită vânzarea întregului pachet de produse și soluții Sipex, adaptarea strategiei de dezvoltare la contextul de piață, investiții în zonele în care există centre logistice proprii și dimensionarea parcului de transport auto astfel încât să fie acoperită o parte cât mai mare din piață la nivel național.
În 2023 am continuat extinderea gamei de produse prin încheierea unui parteneriat cu Teraplast și am introdus astfel în portofoliu un sistem complet de încălzire prin pardoseală, calibrat pe nevoile actuale ale consumatorilor.
Liderii de business și profitul
În România, mediul antreprenorial s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 10 de ani, a căpătat mai multă experiență și este mai capitalizat. Consider că profitul vine dacă știi să-l pregătești, însă este un concept care poate fi foarte fragil. În calitate de antreprenori, consider că trebuie să abordăm profitul ca pe unul dintre indicatorii-cheie ai succesului, dar nu trebuie să uităm că există și alte aspecte importante care arată performanța unei companii. În timp ce adoptăm strategii pentru a crește veniturile și a optimiza procesele și costurile pentru a obține profit, avem în vedere responsabilitățile noastre față de angajați, clienți, societate și mediu și urmăm o strategie de afaceri echilibrată care optimizează profitul în contextul acestor obiective mai largi.
La Siplex punem accent pe planurile de carieră și programele de motivare și dezvoltare profesională ale angajaților, fapt care a dus la menținerea relațiilor de colaborare la peste 10-12 ani în cazul a peste 65% din angajați.
Diferențiatorii companiei
Consider că diferențiatorii care au permis prezența companiei între campionii businessului românesc sunt dezvoltarea unui model de afaceri integrat, parteneriatele de lungă durată cu companii internaționale, diversificarea gamei de produse și servicii, investiția permanentă în centre logistice și parc auto propriu și oferirea de consultanță tehnică specializată.
Creșterea profitului net în 2022 demonstrează încă o dată capabilitățile echipei inclusiv în ceea ce privește adaptarea, deschiderea pentru a adopta inovația, cu scopul de a optimiza eficient costurile și veniturile, un semn apreciat, de asemenea, de investitorii companiei. Avem niște obiective clare pe termen mediu, printre care se află avansul companiei la piața principală a Bursei de Valori București și atingerea unei cifre de afaceri de 100 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2026.
Strategia de business pentru următorul deceniu
Din perspectivă de business, o prioritate strategică pentru noi este diversificarea pachetului de produse, inclusiv a brandurilor proprii Meșterică și Profit, precum și tehnologizarea accelerată a operațiunilor, concomitent cu dezvoltarea de parteneriate noi. Ne-am asumat, de asemenea, continuarea extinderii geografice la nivel național pentru acoperirea mai bună a tuturor zonelor geografice cu potențial, concomitent cu o promovare mai agresivă a canalului vânzări online. Considerăm că piața construcțiilor rămâne principalul pilon al economiei naționale, fiind estimate creșteri în volumul lucrărilor și valoarea proiectelor. Am relocat deja depozitele București – Pantelimon și Iași în 2022, urmează Cluj anul acesta și avem în analiză deschiderea de centre noi (București și Constanța/Tulcea).
Am demarat deja digitalizarea proceselor de depozitare, vânzare, marketing, gestiune de comenzi și livrări prin dezvoltarea unor soluții IT personalizate, care vor adăuga valoare produselor și serviciilor.
Suntem prezenți din 2022 în piața de capital și ne-am asumat, de asemenea, obiective ambițioase în parteneriatul cu investitorii, inclusiv transferul în Piața Principală a BVB în următorii ani.