FacebookTwitterLinkedIn

Industria 4.0 sau a patra revoluție industrială se bazează pe tehnologie și digitalizare, oferind noi beneficii companiilor, însă liderii din România rămân reticenți în fața schimbării.

Prima revoluție industrială a fost caracterizată de trecerea de la producția manuală la folosirea mașinilor (1760-1820), în timp ce a doua, cunoscută drept revoluția tehnologică, este definită de electricitate și primele linii moderne de producție în perioada 1871- 1914. A treia revoluție industrială a fost marcată de apariția electronicii și a automatizării industriale, iar cea de-a patra, pe care o trăim chiar acum, are la bază digitalizarea. “Aș enumera trei direcții principale: de automatizare cât mai mult a procesului de luare a deciziilor, de monitorizare a activelor și proceselor în timp real și de a crea, practic, plus valoare prin interconectarea proceselor. Dacă vorbim de avantaje, remarcăm creșterea calității și productivității cu minim 8%, reducerea cheltuielilor și riscurilor din producție cu minim 10 % și gestionarea eficientă a resurselor și reducerea impactului asupra mediului”, a declarat Felix Blaga, Cofondator Octavic.

Octavic, start-up din Oradea fondat de Felix Blaga și Paul Harfas, a dez­voltat un sistem pentru digita­lizarea unităţilor mari de producţie. Produsul dezvoltat de aceștia, Production Efficiency Tracker, este un sistem integrat care ajută fabricile să-și eficientizeze producția prin digitalizare, astfel încât să devină smart. Concret, întreprinderile primesc informații în timp real pentru a reduce risipa din procesele de producție, pentru a anticipa defectele, a prioritiza și gestiona mai bine problemele.

Nu există în România anului 2022 o companie care să nu aibă nevoie de digitalizare, noile tehnologii trecând acum de la nice to have la must have. “Soluțiile pe care companiile de tehnologie le propun business-urilor  îi ajută să depășească obstacolele. În momentul în care un angajat va face lucruri care nu poate nu pot fi făcute de o mașină va aduce mai multă valoare acelui business. Deci, iată că industria 4.0 este ceea ce îi ajută să treacă peste această lipsă a forței de muncă. Multe dintre procesele pe care soluțiile de digitalizare le automatizează merită să fie automatizate, iar omul, care are o capacitate deocamdată superioară oricărei mașini, poate să preia taskuri sau să aibă judecăți pe care o mașină încă nu poate să le ia”, explică Dinu Dragomir, Director Segment Clienți Strategici Vodafone Business Unit România, adăugând că, în prezent, digitalizarea nu mai este un lux, ci o necesitate. “Digitalizarea aduce competitivitate, fiecare firmă vrea să se diferențieze în industria ei și astfel conducătorii acelei companii își aleg strategia prin care vor să se diferențieze. Indiferent care este această strategie, există o soluție care poate îi ajute să automatizeze, o soluție care să îi ajută în această strategie”, mai punctează el. Clienții Vodafone Business, divizie a gigantului de telecomunicații care “gestionează relația Vodafone cu clienții persoane juridice”, au înțeles importanța noilor tehnologii. “Aria mea de responsabilitate este relația cu cele mai mari firme din România, topul companiilor din România cu nevoi foarte complexe de suport, nevoi foarte complexe de digitalizare. Astfel încât ne-am gândit să unim aceste cele mai mari companii din România într-un segment, astfel încât să oferim ce poate Vodafone să ofere mai bun”, a explicat Dinu Dragomir.

În contextul integrării tehnologiei în orice aspect al business-ului, apar, natural, și unele provocări, atât pentru lideri, cât și pentru echipă. “Unul dintre dezavantajele principale este progresul constant al tehnologiei care pune multe companii sub presiunea ca în continuu să se adapteze la noi sisteme. De asemenea, poate provoca și un decalaj semnificativ între companii: unele se adaptează mai ușor, altele se adaptează mai greu la schimbările acestea”, explică Felix Blaga. De asemenea, este nevoie de personal specializat, adaugă el, pentru a analiza și monitoriza procesele automatizate. “Noi încercăm să reducem cât mai mult impactul negativ al acestor aspecte și încercăm să oferim o soluție completă și în pas cu ultimele tehnologii”, mai spune cofondatorul Octavic. Cu toate acestea, frica de schimbare a oamenilor pare a fi singurul lucru care împiedică un avans mai mare a acestor soluții digitale, însă prin noile oportunități oferite de Uniunea Europeană (inclusiv PNRR) am putea asista la digitalizarea statului, iar mai apoi o accelerare a procesului și în mediul de business. “Aceasta industrializare sau digitalizare a statului va forța companiile să accelereze ritmul”, conchide Dinu Dragomir.