FacebookTwitterLinkedIn

Compania Iulius a semnat pe 14 septembrie, la sediul Ministerului Energiei, un contract de parteneriat cu Oil Terminal privind dezvoltarea unui proiect de reconversie urbană pe un teren de 38 de hectare din Constanța. Valoarea proiectului este estimată la 800 milioane de euro, anunță Iulius.

Terenul este deținut de Oil Terminal S.A., societate pe acțiuni din care Ministerul Energiei deține 87,75%, inactiv de peste 10 ani și care a găzduit spații de depozitare a produselor petroliere.

“Pe lângă investiția estimată la peste 800 milioane de euro în valorificarea terenului ca proiect ce integrează grădini urbane, birouri, zonă de shopping și divertisment, facilități educaționale și culturale, dar și o infrastructură integrată pentru susținerea mobilității și conectivității, Iulius va achita către Oil Terminal S.A. o taxă anuală de superficie de 2 milioane de euro, indexabilă”, precizează dezvoltatorul ieșean controlat de Iulian Dascălu.

„Obiectivul este transformarea comunității printr-un spațiu modern, atrăgător pentru oportunități economice și turism, indiferent de sezon. Încurajăm toate companiile din portofoliul Ministerului Economiei să încheie astfel de parteneriate”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Într-o primă etapă, Iulius se va ocupa de ecologizarea terenului, care a fost și un criteriu definitoriu în demersul de selecție al partenerului pentru valorificarea acelui activ. 

„Constanța este noua noastră destinație, oraș cu un potențial major de creștere și capital uman valoros. Obiectivul nostru este unul ferm, acela de a oferi comunității locale un proiect deschis și util tuturor, cu grădini urbane și funcțiuni de relaxare, divertisment și culturale, dar și un hub de oportunități de dezvoltare, prin care vor fi create numeroase locuri de muncă”, a declarat Iulian Dascălu, Președintele companiei Iulius.

Grupul Iulius a primit în această vară undă verde și pentru proiectul mamut de regenerare urbană din Cluj Napoca, unde va investi peste 500 de milioane de euro pe fosta platformă Carbochim. Aici se vor construi un nou mall, apartamente, birouri, spații verzi și un pod peste Someș. Potrivit presei locale, proiectul a fost dezbătut și votat în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism a județului Cluj în data de 8 iunie 2023. 

Portofoliul Iulius cuprinde peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), rețeaua națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava) și proiectele Family Market din Iași (Miroslava și Bucium). 

Compania dezvoltă și spații de birouri clasa A, sub brandul United Business Center, în trei centre universitare ale României (Iași, Timișoara și Cluj-Napoca). În total, este vorba de 15 clădiri cu o suprafață totală de peste 242.000 mp, în care sunt prezente peste 130 de sedii de companii și unde lucrează peste 25.000 de angajați.

Foto: Arhiva Iulius, proiect Cluj Napoca