Grace Kelly și Oleg Cassini în 1954
Averea lui Oleg Cassini, designerul exclusiv al lui Jackie Kennedy, notoriu playboy de Hollywood, dar și unul dintre pionierii renunțării la folosirea blănii naturale în industria modei, este de câțiva ani subiectul unei dispute între urmașii acestuia.
Vila din New York a lui Oleg Cassini a fost supusă executării silite după ce ultima sa soție, Marianne Nestor Cassini, a rămas în urmă cu plata ratelor la un împrumut de 9,5 milioane de dolari.
Situată în Upper East Side, vila în stil Beaux Arts este evaluată la 60 de milioane de dolari și a făcut obiectul unei dispute între văduva designerului și nepoții săi dintr-o căsătorie anterioară cu actrița Gene Tierney. Clădirea cu patru etaje și o suprafață utilă de 1600 de metri pătrați este inclusă în patrimoniul istoric al Upper East Side și nu a fost singura afectată de disputa moștenitorilor designerului, o altă vilă care i-a aparținut acestuia, situată în Gramercy Park, fiind, de asemenea, scoasă la licitație.
Cassini a fost căsătorit de trei ori și a avut două fete, Daria și Christina, cu cea de-a doua soție, Gene Tierney. Daria a venit pe lume în 1943, surdă, oarbă și cu leziuni severe ale creierului. A decedat în 2010. Cassini a divorțat în 1953 de Gene și s-a logodit cu actrița Grace Kelly, viitoarea prințesă de Monaco.
Curtată de prințul Rainier de Monaco, Grace a fost forțată de părinții săi să rupă logodna cu Oleg.
În 1971, s-a căsătorit în secret cu modelul Marianne Nestor, împreună cu care a condus casa de modă Oleg Cassini. Mariajul celor doi a fost dezvăluit abia după ce designerul a decedat în 2006, la 92 de ani, spre neplăcuta surpriză a fiicei acestuia, Christina. A urmat, bineînțeles, o luptă pentru moștenire în instanță, între Marianne și Christina. Disputa în tribunal a continuat și după decesul Christinei, în 2015.
Oleg Aleksandrovici Loiewski Cassini s-a născut la Paris în 1913, într-o familie de aristocrați diplomați, nevoiți să părăsească în grabă Rusia în 1918, în timpul Revoluției bolșevice, și să se stabilească la Florența.
Oleg a învățat aici italiana, dar deja vorbea rusa, franceza și daneza. Mama sa, contesa Marguerite Cassini, a înființat o casă de modă, mulți dintre clienți fiind americani pe care îi cunoscuse când tatăl ei era ambasador la Washington.
Sportiv pasionat, Oleg practica schiul, fotbalul și tenisul – a reprezentat Italia în Cupa Davis pentru juniori și, mai târziu, a fost autorul costumelor pe care echipa SUA le-a purtat în această competiție.
Tot pe terenul de tenis l-a cunoscut și pe președintele studiourilor Paramount, alături de care a câștigat o partidă la dublu. Cassini venise în America în 1936 și, după o perioadă petrecută la New York, se mutase la Hollywood. Victoria de pe terenul de tenis i-a oferit oportunitatea de a crea costume pentru filme. În următorii 20 de ani, a îmbrăcat toate stelele de cinema, de la Audrey Hepburn, Rita Hayworth și Anita Ekberg, până la Marilyn Monroe, Lana Turner, Natalie Wood și Gina Lollobrigida.
Însă marele pas l-a făcut în 1961, când a devenit designerul exclusiv al Primei Doamne a SUA, Jackie Kennedy, numire care i-a adus titlul neoficial de „ministru al stilului”. Combinând materialele scumpe, folosite în haute couture, cu linii simple și forme geometrice, Cassini a creat un look de o simplitate atemporală, remarcat imediat drept „the Jackie look” și copiat de femeile din întreaga lume. „Ne aflăm în pragul redefinirii noțiunii de eleganță americană, datorită frumuseții și naturaleței doamnei Kennedy”, spunea Cassini, care o vedea pe Jackie ca pe regina Americii și o îmbrăca în consecință.
În trei ani, designerul a creat peste 300 de ținute pentru Jackie Kennedy, printre acestea și rochia de mătase albă, cu o cocardă simplă, pe care Prima Doamnă a purtat-o la ceremonia de învestire a președintelui Kennedy. Rochia a fost inclusă de Muzeul Designului din Londra în topul 50 al rochiilor care au schimbat lumea.
În anii care au urmat, Cassini s-a lansat într-o campanie de licențiere care i-a pus numele pe nenumărate produse, de la genți de voiaj la ojă și automobile. S-a implicat în acțiuni caritabile, multe în folosul nativilor americani, și a militat pentru drepturile animalelor și folosirea blănurilor artificiale în industria modei. În paralel, creațiile sale continuau să fie purtate de vedete precum Kim Basinger, Renée Zellweger și Taylor Swift.
Cassini este autorul a trei cărți autobiografice, toate best seller-uri. La 72 de ani și-a luat atestatul pentru a participa la curse cu cai trăpași, reușind să iasă învingător într-o serie de competiții, pentru ca apoi să sprijine diverse organizații caritabile cu specific ecvestru.
„Sunt dependent de victorie”, spunea Cassini la un moment dat. „Dacă particip la o competiție vreau să câștig, doar nu mă duc acolo ca să mă plimb”.
Foto Profimediaimages.ro