Era o vreme când „retinol” și „soare” erau folosiți în aceeași frază împreună cu termeni precum „interzis, nerecomandat, precauție”, ingredientul fiind practic inamicul public numărul unu în sezonul estival. Astăzi, însă, celebrul ingredient a fost reabilitat aproape în totalitate. Da, chiar în toiul verii…
Retinoizii au fost mereu prezentați drept o mană cerească în lupta cu acneea, ridurile și liniile fine. Derivați ai vitaminei A transformați în acid retinoic, retinoizii s-au dovedit eficienți și pentru a stimula colagenul sau în ceea ce privește reînoirea celulară. Dar deși sunt de neegalat în materie de beneficii în îngrijirea pielii, retinolul și „prietenii” săi au fost mereu blamați pe motiv că ar fi mult prea agresivi cu pielea, în special în condițiile expunerii la soare. Prin urmare, dermatologii, experții și chiar producătorii din industria de skincare, au promovat la unison evitarea completă a ingredientului pe timp de vară. În prezent, aceeași tagmă se luptă să dezmintă acest mit.
Așadar, conform noilor informații, retinoizii pot fi utilizați zilnic, chiar și pe perioada verii, de către majoritatea oamenilor – arată dermatologul american Loren Franco, existând și ceva excepții – femeile însărcinate, care chiar au interdicție pe perioada sarcinii, sau cei cu pielea foarte sensibilă în general. În schimb, există alte ingrediente care chiar ar trebui interzise pe perioada verii: hidrochinona, un ingredient care ajută la hiperpigmentare, poate spori sensibilitatea la soare. De asemenea, acizii hidroxizi AHA și BHA, în concentrații mari, pot face pielea extrem de vulnerabilă la lumina soarelui.
Soarele este de obicei arătat cu degetul atunci când vorbim de efectele secundare ale retinolului – deoarece pielea se dovedește a fi mai sensibilă ca urmare a aplicării ingredientului, permițând astfel radiațiilor UV să fie mult mai agresive cu aceasta. În realitate, însă, sensibilitatea la retinoizi apare atunci când formula utilizată nu este potrivită pentru pielea persoanei respective. De fapt, se pare că până acum am interpretat greșit reacțiile pielii noastre, în condițiile aplicării retinolului.
Conform dermatologilor, senzația de arsură ușoară, resimțită după aplicare, înseamnă că ingredientul funcționează pentru a transforma celulele moarte ale pielii și a produce altele noi, sănătoase. Este motivul pentru care, în timpul acestei tranziții, fața poate deveni iritată și roșie. Iar vara, este foarte ușor să credem că retinolul ar fi cel care ar dăuna pielii mai mult decât soarele…
Totuși, suspiciunea ar putea fi justificată dacă tratamentul cu retinol ar fi abia la început sau dacă neglijăm aplicarea protecției, dar se pare că această reacție nu ar fi suficient de puternică pentru a provoca daune solare. Dermatologii le spun de obicei pacienților să nu aplice produse cu retinol sau alți derivați ai vitaminei A înainte de a sta la soare, iar această recomandare are mai mult de-a face cu eficacitatea formulei, decât cu daunele aduse pielii.
Deci da, retinoizii pot face pielea ușor sensibilă la soare, dar nu înseamnă că trebuie să eliminăm categoria. Conform unui studiu recent, nu există dovezi de foto-alergie sau fototoxicitate (reacție care este, în schimb, posibilă în condițiile folosirii produselor care conțin furocumarine – regăsite în citrice) în condițiile aplicării de retinoizi. „Atâta timp cât aplicați cremă de protecție solară zilnic și reaplicați când sunteți în aer liber, riscul de a vă arde pielea de la un retinoid este mic”, explică dr. Franco. Aplicarea cremei de protecție este, de altfel, utilă și retinoidului în sine, deoarece această categorie este sensibilă la lumina soarelui, ceea ce poate afecta eficacitatea produsului. „Soarele dezactivează formula cu retinoizi, făcând-o mai puțin eficientă. Pentru a evita acest lucru, le spunem pacienților să-l folosească noaptea”, spune ea.
Reputația retinolului mai are nevoie de ceva timp pentru a deveni imaculată, mai ales în condițiile în care utilizarea corectă a ingredientului rămâne o problemă delicată. Dar există și o alternativă pentru acest compus, care n-a avut nicio problemă în a se afirma în orice sezon. „Un sfert dintre pacienții mei nu pot folosi retinol deoarece pielea lor este prea sensibilă sau nu sunt dispuși să treacă peste efectele secundare precum uscarea pielii,” spune dermatologul Mona Gohara, profesor clinic asociat la Yale. Însă „Bakuchiol”-ul este promovat ca un soi de retinol pe bază de plante, fără niciun fel de repercusiuni. Capabil să sporească reînoirea celulară și să stimuleze producția de colagen, ingredientul este cel mai nou și mai revoluționar reprezentant al curentului „clean-beauty.”
Foto: Pexels.com