Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) reprezintă o asociere de 27 de companii din industria farmaceutică care produc medicamente inovatoare, rodul cercetării și dezvoltării proprii. În contextul pieței muncii din România, un raport recent realizat pentru ARPIM de PriceWaterhouseCoopers, arăta că sectorul medicamentelor inovatoare genera, la nivelul anului 2020, în jur de 11.600 de locuri de muncă, dintre care 2.700 de joburi generate strict de companiile membre ale ARPIM, iar circa 9.000 de locuri de muncă de prestatorii de servicii pentru membrii asociației.
„În contextul pandemiei, cu nevoile sale specifice, s-a generat o creștere de 400 de locuri de muncă într-un interval de timp relativ scurt, apoi situația s-a stabilizat”, afirmă Dan Zaharescu în cadrul emisiunii Reinventarea României.
El a mai remarcat faptul că piața muncii din industria farma este într-o dinamică continuă, atât din perspectiva beneficiilor, cât și a modului de lucru, mai puțin focalizat pe rigorile prezenței într-un anumit birou. Nevoia de flexibilitate s-a dovedit a fi unul dintre factorii cei mai importanți ai schimbărilor generate de pandemie și de perioada de după.
În ceea ce privește satisfacția salarizării din acest domeniu, Zaharescu precizează că sănătatea nu e un domeniu răsfățat cu resursele financiare, lucru reflectat și în evoluțiile din ultimii ani. „Industria farma din România e supusă unor presiuni mari, care au generat la un moment dat evoluții contradictorii de-a lungul ultimilor 15 ani. Astfel, în 2014, sectorul medicamentelor inovative genera 16.700 locuri de muncă, din care 3.400 direct de companiile producătoare de medicamente inovative. În prezent, se regăsesc aici în jur de 11.600 de locuri de muncă, deci s-au pierdut cam 5.000 de joburi într-un interval relativ scurt”, adaugă el.
Aceste joburi au fost pierdute din cauza presiunilor pe care le suportă industria farma din țară, în general în zone înalt calificate, de cercetare și producție. Apoi, provocări vin și dinspre generațiile următoare, având în vedere că, în ultimii ani, locurile la Facultățile de Farmacie nu s-au ocupat, spre deosebire de cele de la Medicină, unde competiția este acerbă. De ce? În multe cazuri, farmacistele din sistemul comercial sunt remunerate la fel ca un asistent de vânzări dintr-un centru comercial, chiar dacă ele au o înaltă calificare.
„Interesul a scăzut dramatic, generat de nivelul relativ scăzut de salarizare și perspectivele reduse ale farmaciștilor în acest domeniu. Acesta este un lucru foarte periculos, care ne face să ne gândim care va fi viitorul acestei profesii în România, dacă nu se iau măsuri de corectare a situației”, punctează Directorul Executiv al ARPIM.
El consideră că industria farmaceutică este foarte complexă, o industrie a gulerelor albe care are o mare valoare adăugată și responsabilități uriașe care cad pe umerii angajaților, de aceea e important ca ei să fie pregătiți și să-și îndeplinească rolul cu multă dăruire.
„E important de subliniat că, datorită acestui specific al industriei, e greu să găsești pe poziții cheie oameni care nu au o pregătire profesională superioară. Medicamentele nu sunt bomboane, vorbim de viața pacienților, cu care nu te poți juca. Anumite profesiuni din domeiu necesită ani de pregătire și ucenicie, mai ales că industria farma are multe domenii specifice. Legislația din România cu privire la fabricarea și autorizarea medicamentelor este foarte stufoasă și necesită procese îndelungate, iar pe tot parcursul lor sunt specialiști cu multă pregătire în spate, de aceea trebuie să recunoaștem că nu e ușor să găsim oamenii pentru aceste funcții și nici nu sunt mulți candidați”, spune Dan Zaharescu.
În aceste condiții, s-a creat o concurență între companiile farmaceutice și între autorități și companii. El punctează că piața e reglementată de Agenția Națională a Medicamentului, care la un moment dat a fost o sursă bună de resurse pentru piață. „Acum, agenția e secătuită de resurse, caută să și le refacă, dar se regăsește în situația în care găsesc cu greutate oamenii de care au nevoie.” (D.Z.)
Cu toate acestea, Directorul Executiv al ARPIM vede cu optimism viitorul muncii din sectorul farma, plecând de la premisa că este o piață în care „nu poate fi mai rău decât acum, doar mai bine.”