FacebookTwitterLinkedIn

Pe măsură ce furia cu privire la politica de zero-COVID-19 din China se intensifică, rezidenții din câteva orașe majore au ieșit pe străzi în weekend, lovindu-se de restricțiile poliției care au deja un impact foarte puternic simțit asupra economiei și asupra libertății oamenilor. În scene rare de manifestare publică a nemulțumirii, unii protestanți au cerut demisia președintelui chinez Xi Jinping, potrivit Reuters.

Piața chineză de capital și bursa au căzut la începutul zilei de astăzi și yuan-ul a slăbit față de dolar. Iată ce spun analiștii internaționali cu privire la situația curentă din China:

ROBERT SUBBARAMAN, ECONOMIST-ȘEF LA NOMURA, SINGAPORE: “Riscul traiului în condițiile în care cazurile de COVID există este destul de mic în comparație cu efectele hiperbolice care pot să se repercuteze asupra economiei. Situația prezentă este foarte fluidă. Protestele ar putea fi și un catalizator care duce la un rezultat pozitiv în ghidarea guvernului asupra necesității de a stabili un plan mai clar și mai rapid de trai în condițiile existenței COVID, așa cum fac de multă vreme și alte țări.”

ALVIN TAN, STRATEG FX DIN SINGAPORE: “Scala actuală a protestelor necesită implicit un răspuns al Beijing. Presiunea asupra monedei chineze și asupra pieței de capital, resimțită și în această dimineață, este cauzată de proteste și vine cu un risc politic semnificativ. Se prevăd pentru săptămânile următoare restricții și mai aspre, care vin cu perturbări economice aferente.”

HUI SHAN, ECONOMIST LA GOLDMAN SACHS, HONG KONG: “Guvernul central va trebui să aleagă în curând între mai multe carantine și mai multe vârfuri de COVID. Situația actuală impune asumarea unui risc pentru că previziunile pentru PIB-ul trimestrului al patrulea sunt sumbre.”

KEN CHEUNG, STRATEG-ȘEF LA MIZUHO, HONG KONG: “Economia Chinei merge în direcția redeschiderii însă drumul până acolo este unul cu multe obstacole. Populația simte acut o oboseală anti-pandemie și aceasta va suprima consumul.”

JOE CAPURSO, ȘEFUL DIVIZIEI INTERNAȚIONALE A COMMONWEALTH BANK OF AUSTRALIA, SYDNEY:”Chiar dacă China este pe cale să renunțe la politica zero-COVID, impactul economic este puțin probabil că va fi mic. “

GARY NG, ECONOMIST LA NATIXIS, HONG KONG: “Piața nu digeră incertitudini pe care este greu de pus un preț, iar protestele din China fac parte din această categorie. Investitorilor le va crește aversiunea față de risc în China. Chiar și piețele-partenere din Asia, cum sunt Australia, Hong Kong, Taiwan și Coreea vor fi afectate de decizia Chinei.”

MARTIN PETCH, VICE-PREȘEDINTE AL MOODY’S INVESTORS SERVICE: “Ne așteptăm ca protestele să se disipeze relativ rapid și să nu escaladeze în violență politică. Cu toate acestea, ele au potențialul de a fi credit negativedacă vor dura mai mult și dacă vor produce răspuns în forță al autorităților.”