
Cele cinci televiziuni ale companiei CME în România – Pro TV, Pro Cinema, Pro X, Pro Gold și Pro 2 – au livrat clienților publicitari un volum de audiență ce reprezintă 30,7% din totalul bugetului de audiență furnizat de piața TV (69 de stații).
Intact Media Group, care operează televiziunile Antena 1, Antena 3, Happy Channel, Antena Stars și ZU TV, are o cotă de piață de 23,4%.
Se constată că cele două grupuri rivale (9 televiziuni) controlează 54,1% din piața de publicitate TV. Între aceste două forțe activează Kanal D, stație care nu este „înrudită” pe piața românească cu vreo altă televiziune, cu o cotă de 10%.
Procentele au fost calculate pe baza punctelor de audiență pe targetul comercial, livrate de fiecare televiziune/grup, în anul 2018.
În ultimii doi ani, grupul de televiziuni deținut de operatorul de cablu RCS & RDS și-a mărit cota de piață, ajungând la 5,2%. În sistemul de măsurare a audienței, RCS & RDS are înscrise televiziunile: Digi24, DigiSport 1, cu alte trei extensii ale canalului de sport, H!T Music, Music Channel și U TV.
CEI MAI MARI INVESTITORI ÎN PUBLICITATEA TV – ANUL 2018
Grupul internațional Viacom International Media, prezent pe piața românească cu stațiile de nișă Comedy Central (film), Paramount (film), Nickelodeon (copii), Nick JR(copii), are o cotă de 3,7%.
Televiziunea Română, reprezentată de TVR 1 și TVR 2), deține o cotă de piață de 1,8%, dar trebuie făcută precizarea că, spre deosebire de televiziunile comerciale care au 12 minute de publicitate pe oră, conform legislației audiovizuale, canalele de stat pot difuza cel mult 8 minute de publicitate pe oră.
TELEVZIUNILE CU CELE MAI MARI BUGETE DE PUBLICITATE – ANUL 2018