FacebookTwitterLinkedIn

Marea Britanie a exterminat lupii cu mai bine de un secol în urmă, pentru că aceștia se hrăneau cu oile din turmele fermierilor și uneori cu oameni. O consecință a acestui fapt a fost că a explodat numărul căprioarelor, al căror prădător a fost eradicat de oameni, iar acestea au omorât biodiversitatea prin faptul că au păscut intens flora de pe câmpiile țării. Acum se discută readucerea lupilor în peisaj. Eradicarea unui rău poate veni cu încurajarea altuia.

Acest model se aplică și colapsului Credit Suisse și al Silicon Valley Bank, potrivit Reuters.

Acum 15 ani a devenit foarte clar faptul că obiceiul creditorilor de a-și genera venituri substanțiale din împrumuturi scumpe pe termen lung a devenit o problemă. Acesta a fost modelul care a scufundat Lehman Brothers și Northern Rock. 

Astfel, reglementatorii și-au revizuit instrumentele și au încurajat băncile să se bazeze pe alte surse de lichidități, mai solide, cum ar fi depozitele persoanelor fizice și ale companiilor.

Grafic al Reuters Graphics

Această abordare a adus o perioadă de calm în ecosistem, dar a creat și consecințe neintenționate și care nu au fost previzionate. Companiile și deponenții foarte avuți s-au dovedit a fi un tip de partener combatant. Clienții Silicon Valley Bank au încercat să retragă într-o singură zi $42 de miliarde. Depozitele Credit Suisse au căzut cu peste o treime în ultimele trei luni ale anului 2022, pentru că bogații anxioși au părăsit banca.

Creditorii nu se mai luptă cu un exod al fondurilor wholesale, așa cum s-a întâmplat în 2008, ci acum au de-a face cu o problemă de dependență de clienții corporate și de cei ai diviziilor de private banking, care își pot retrage depozitele în câteva minute.

Cel mai probabil că reglementatorii vor reconsidera din nou situația și vor crea alte instrumente de control, pentru că nu au funcționat cele anterioare.

După ultima criză autoritățile din Basel au indicat băncilor să își păstreze suficiente lichidități încât să poată acoperi toate fondurile wholesale, dacă acestea ar fi să fie retrase toate odată. Pentru depozitele corporate care sunt în exces față de garanțiile depozitelor naționale, băncile trebuie să păstreze în mod normal 40% în bunuri lichide și 10% pentru clienții “high net worth.”

Grafic al Reuters Graphics

Logic ar fi ca toate acestea să aibă o proporție de acoperire de 100% sau apropiat de aceasta. Însă procedeul ar fi similar cu cel al exterminării căprioarelor, de data aceasta. Dacă organismele reglementatoare ar cere băncilor să aibă acoperire 100% în instrumente lichide în loc de împrumuturi, suma de cash pe care acestea ar trebui să o dețină nu le-ar permite să împrumute bani în economie decât într-o foarte mică măsură.

Nu există, așadar, un răspuns simplu și problema este urgentă. Online banking a făcut mult mai simplă procedura de extragere de bani din partea clienților și social media este foarte pricepută la amplificarea panicii. Este foarte clar că depozitele pot fi azi prietene și mâine dușmani, iar reglementatorii și politicienii ar trebui să nu uite că dacă elimină prădătorii vor crea alte probleme. Mai bine să coexiste cu aceștia și să le înțeleagă comportamentul, fiind pregătiți să piardă pe parcurs câteva oi bătrâne sau mai dificile.

Grafic al Reuters Graphics