FacebookTwitterLinkedIn

În 12 martie, în timp ce mai multe bănci americane se clătinau din cauza crizei de încredere, JPMorgan Chase & Co a fost cea care a susținut First Republic Bank, oferind instituției financiare cu probleme, potrivit Reuters, un împrumut de 10 miliarde de dolari. 

Acest lucru a fost începutul unei serii de evenimente care i-au plasat pe JPMorgan și pe directorul său executiv, Jamie Dimon, într-un rol-cheie în una din cele mai extraordinare operațiuni de salvare a unei bănci americane din ultimii ani. 

JPMorgan a cumpărat luni First Republic într-o licitație guvernamentală, după săptămâni de încercări de salvare eșuate și după lungi discuții cu cei mai puternici executivi de pe Wall Street și cu oficiali americani. 

Potrivit Reuters, patru ofertanți, inclusiv JPMorgan, au ajuns duminică seara în runda finală a licitației. JPMorgan nu a aflat până în jurul orei 1:15 dimineața în New York că a câștigat.

Târziu în noapte, în timp ce Dimon și alți executivi așteptau rezultatul licitației lor, tăcerea Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) i-a făcut să creadă că au pierdut. Acordul final, anunțat în jurul orei 3:30 dimineața, consolidează reputația lui Dimon ca unul dintre cei mai puternici bancheri de pe Wall Street. 

Analiștii de la Piper Sandler au declarat că, mai mult decât pentru partea ei financiară, noua achiziție este semnificativă pentru JPMorgan deoarece consolidează poziția băncii “ca lider al industriei la care se apelează în momente de turbulență”. 

“JPM era deja un jucător extrem de important care a reușit acum să devină și mai important într-un moment în care ‘prea mare pentru a eșua’ este încă o preocupare politică”, au scris analiștii. 

Dimon a respins orice sugestie că banca sa devine prea mare. “Avem capacitatea să ne servim clienții, fie că sunt orașe, școli, spitale sau guverne; împrumutăm FMI și Banca Mondială”, a declarat bancherul într-o conferință telefonică după achiziția First Republic. “Și oricine crede că Statele Unite nu ar trebui să aibă aceste posibilități, poate să mă contacteze direct.” 

FDIC a declarat luni că rezoluția a implicat un “proces de ofertare extrem de competitiv” și că s-a ales cea mai puțin costisitoare alternativă pentru fondul de asigurare a depozitelor.

Sursă grafic: Reuters Graphics

CRIZA BANCARĂ 

First Republic a fost fondată în 1985 de James “Jim” Herbert, fiul unui bancher din Ohio. Banca a fost achiziționată de Merrill Lynch în 2007, chiar înainte de criza financiară. Aceasta a devenit din nou publică în 2010, după ce Merrill Lynch însuși a fost cumpărat de Bank of America Corp, iar noul proprietar a decis să o vândă. 

Atracția First Republic erau clienții bogați ai băncii, cărora aceasta le oferea rate preferențiale ale dobânzilor la creditele ipotecare și la împrumuturi. 

Dependența de clienții bogați a făcut-o și mai vulnerabilă pentru că avea un nivel ridicat de depozite neasigurate. 

Panica din luna martie provocată de criza Silicon Valley Bank a determinat clienții care aveau depozite la bancă șiinvestitorii să caute instituții financiare pe care le considerau mai sigure, iar First Republic nu a fost printre acestea.

În primul trimestru al anului banca a pierdut peste 100 miliarde de dolari în depozite, fiind astfel nevoită să caute rapid soluții de finanțare.

Înainte de weekendul cu 12 martie, când organismele reglementatoare au preluat Silicon Valley Bank și Signature Bank și au anunțat o serie de măsuri de urgență pentru a consolida încrederea în sistem, First Republic declarase deja că a luat măsuri suplimentare pentru a avea acces la un total de 70 de miliarde de dolari în fonduri, inclusiv de la JPMorgan. Cu toate acestea, clienții nu au reușită să se calmeze, iar acțiunile First Republic au scăzut din nou în ziua următoare. 

Potrivit Reuters, la un moment dat interesul JPMorgan pentru First Republic a crescut și a depășit rolul său de partener care ajută banca să își consolideze finanțele. 

Parte din atractia First Republic a fost, desigur, lista de clienți bogați care ar fi dat bine în portofoliul de private banking al JPMorgan. 

La acel moment se credea că organismele reglementatoare nu ar permite JPMorgan să cumpere o altă bancă. JPMorgan deține peste 10% din depozitele totale ale țării, iar legea federală împiedică o bancă mare să achiziționeze o altă bancădacă rezultatul ar fi depășirea acestui prag. 

JPMorgan a început un proces intern prin care au fost analizate diverse opțiuni privitoare la First Republic, inclusiv o achiziție, potrivit Reuters. Afacerea a primit denumirea internă “Forest”. First Republic i-a avut drept consultanți pe Lazard Ltd.

Sursă grafic: Reuters Graphics

CEL MAI MARE OFERTANT

În martie au fost vehiculate o serie de idei pentru a salva banca. Dimon se număra printre liderii puternici care au discutat un pachet de depozite de 30 de miliarde de dolari oferit de băncile mari. 

După ce această idee nu a reușit să îmbunătățească încrederea în creditor, Dimon s-a întâlnit cu bancherii la un forum în Washington, unde subiectele discutate au inclus stabilirea detaliilor despre ceea ce trebuia făcut. 

JPM a propus o altă idee, care a fost luată în considerare pentru o scurtă perioadă de timp – aceea de a forma un consorțiu pentru a cumpăra banca, potrivit unor surse Reuters. O problemă-cheie a fost existența pierderilor de miliarde de dolari neînregistrate în cărțile contabile ale First Republic și acestea ar fi trebuit finanțate dacă cineva ar fi cumpărat banca. 

La sfârșitul lunii aprilie reglementatorii americani au ajuns aproape de a întrerupe finanțarea băncii, a afirmat una dintre sursele Reuters, iar situația s-a înrăutățit săptămâna trecută, după ce acțiunile First Republic au intrat în cădere liberă în urma raportării rezultatelor financiare. 

Vineri FDIC a decis că banca nu mai are timp să găsească o soluție privată și, consiliat de Guggenheim Securities, a contactat diferiți ofertanți, inclusiv bănci și firme de private equity.

La finalul zilei de duminică în cursa licitatorilor rămăseseră doar patru ofertanți – JPMorgan, PNC Financial Services Group, Citizens Financial Group Inc și Fifth Third Bancorp, potrivit Reuters.

Licitația a durat toată noaptea, deoarece consilierii FDIC au avut de examinat fiecare dintre cele patru oferte depuse pentru întreaga bancă și pentru o parte din activele sale, iar consiliul de analiză a ofertelor a încercat să o identifice pe aceea care ar costa cel mai puțin fondul de asigurare a depozitelor.

JPMorgan a mobilizat peste 800 de angajați pentru a face o analiză detaliată a băncii First Republic. În timp ce ofertele parțiale din partea celorlalte trei bănci au avut o oarecare atractivitate în găsirea unei soluții pentru First Republic, niciuna nu a putut depăși oferta JPMorgan de a cumpăra întreaga bancă, a afirmat una dintre sursele Reuters.

Există un fond de investiție american în România cu denumirea First Bank însă nu a existat nicio legătură cu First Republic Bank.