FacebookTwitterLinkedIn

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, intenționează să construiască o nouă unitate de producție în comuna Apahida, o investiție totală de peste 40 de milioane de euro, pentru care compania vizează să acceseze ajutoare individuale din partea statului român.

În prezent, cea mai mare parte a producției Farmec este concentrată în apropierea zonei centrale a municipiului Cluj-Napoca, însă o parte dintre produse, printre care și gama de deodorante, sunt fabricate în Dezmir, comuna Apahida.

Astfel, compania își propune relocarea întregii producții în Dezmir, în aceeași locație, unitatea din Cluj-Napoca urmând să funcționeze ca spațiu de birouri. Investiția este estimată la peste 40 milioane de euro, dintre care peste 24 de milioane de euro pentru construirea de la zero a unui centru de producție cu o suprafață construită de 17.700 mp și cu o suprafață totală desfășurată de 24.400 mp. Alte 16 milioane de euro urmează să fie alocate echipamentelor.

Pentru finanțarea parțială a costurilor legate de înființarea fabricii, Farmec a demarat demersurile pentru obținerea unui ajutor individual din partea statului român. Construcția noii unități este estimată să înceapă anul viitor, urmând să fie finalizată în decurs de trei ani. Investiția va genera creșterea capacității de producție cu până la 100%.

„Relocarea etapizată a producției în următorii ani în Apahida reprezintă o decizie istorică pentru Farmec și, odată cu ea, preconizăm o evoluție pozitivă a rezultatelor financiare. Noua investiție va contribui la dezvoltarea economiei locale și naționale, la bunăstarea locuitorilor din zonă, la asigurarea unui mediu de lucru la cele mai înalte standarde pentru angajații noștri și la creșterea sustenabilității, prin dotările pe care le vizăm. Având în vedere balanța comercială puternic negativă în sectorul cosmeticelor, cauzată de importuri masive, și valoarea adaugată pe care Farmec o aduce pentru economia și brandul de țară al României, suntem încrezători că vom avea sprijinul autorităților în demersul nostru de a susţine o creştere economică de durată a țării”, a declarat Mircea Turdean, Director General Farmec.

Potrivit acestuia, investiția are o importantă componentă verde, prin achiziționarea și instalarea de panouri fotovoltaice, folosirea pompelor de căldură și a altor echipamente industriale cu consum scăzut de energie, precum și prin sisteme moderne de colectare, tratare și epurare a apei industriale și menajere.

Unitatea de producție principală va avea în componență mai multe spații de producție și de depozitare, secțiile de produse de curățenie, mase plastice și produse cosmetice, precum și laboratoare de cercetare sau anexe tehnice. Investiția mai include o clădire de birouri și alte două clădiri pentru secția decapanți și lacuri și secția de detartranți. La acestea se adaugă realizarea unor platforme pentru depozitare – platforme cu rezervoare pentru depozitarea de alcool, rezervoare de apă tehnologică și stingere a incendiilor, bazine de tratare și stație de epurare pentru apa rezultată în urma proceselor tehnologice.

Farmec S.A. este una dintre cele mai mari și cu tradiție companii din România. Compania își comercializează produsele în aproximativ 30 țări. În luna aprilie 2023, rețeaua de magazine de brand deținute de Farmec cuprinde 8 magazine Farmec, localizate în Cluj-Napoca, Arad, Brașov, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara şi 20 magazine Gerovital, ce se regăsesc în București, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Ploiești, Iași, Galați, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș.