
În ciuda incertitudinii din mediul economic, unul dintre cei mai mari producători de carne de pasăre își continuă nestingherit planul de investiții.
Grupul Carmistin, deținut de familia Paraschiv, mizează pe o strategie simplă, dar eficientă: „investiți, investiți, investiți!” chiar și în contexte economice mai puțin prielnice.
Din luna octombrie 2022, holdingul românesc, care, în prezent, integrează producția agro-zootehnică în proporție de 90%, are în construcție un abator de pui care, atunci când va fi finalizat, va deveni cea mai mare unitate de abatorizare de carne de pui din România, potrivit propriilor estimări.
„Proiectul va fi finalizat în acest an. Valoarea acestei investiții depășește 60 de milioane de euro”, precizează Cristina Popa, directorul general adjunct al grupului Carmistin.
Noua unitate de abatorizare din județul Vâlcea va avea o capacitate de 13.500 de capete pe oră. În cadrul acesteia se va lucra în două schimburi. Abatorul va avea o suprafață totală de 25.000 mp și va urma să fie dat în funcțiune la finele acestui an. În cifre, unitatea se mai traduce prin: 450 de tone de producție pe zi, din care 60% Internațional Key Accounts și 30% export.
Tot la capitolul construcția de abatoare, în viitorul apropiat, Carmistin și-a stabilit ca țintă și construcția unei unități de acest fel pe divizia suine. O investiție care, potrivit Cristinei Popa, ar însuma cu 50% mai mult decât cea realizată cu abatorul de pui de la Vâlcea.
În luna aprilie a acestui an, Carmistin a intrat și pe un nou segment de piață, cel dedicat ouălor bio de consum cu brandul La Provincia, gama de ouă BIO fiind cel de-al doilea produs din această categorie din portofoliul La Provincia, după ce primul produs lansat a fost puiul BIO.
Potrivit reprezentanților companiei, ouăle BIO La Provincia provin de la găini crescute cu acces în aer liber și care sunt hrănite exclusiv cu furaje din agricultură sută la sută ecologică.
„Studii realizate pentru stabilirea profilului consumatorului au arătat faptul că piața noastră de ouă BIO nu este destul de bine reprezentată și că există o cerere semnificativă pentru un astfel de produs. Este motivul pentru care am decis extinderea gamei, sub brandul-umbrelă La Provincia, adăugând ouăle BIO. În acest fel, răspundem și nevoilor consumatorilor care se orientează preponderent spre zona de produse alimentare premium și BIO”, au explicat oficialii grupului.
În acest moment, grupul Carmistin derulează un amplu proces de conversie a terenurilor agricole proprii care susțin hrana fermelor La Provincia. Mai mult de 30% din totalul de 7.000 ha au trecut sau sunt în proces de trecere la agricultura BIO.
Divizia de pui asigură aproximativ 60% din businessul Carmistin și are o pondere de circa 70% în totalul angajaților. Carmistin a intrat pe piața creșterii păsărilor în anul 2008, prin înființarea companiei Avicarvil, odată cu preluarea platformei Oltchim, platformă avicolă cu o experiență de peste trei decenii în creșterea și producția de carne de pasăre.
Cea mai recentă investiție realizată de grupul Carmistin a avut loc în luna iunie 2023, atunci reprezentanții companiei conduse de Iustin Paraschiv au anunțat o investiție ce depășește opt milioane de euro într-o fermă de creștere a păsărilor din județul Olt.
Potrivit acestora, noua unitate de producție va fi integrată în viitoarea platformă de creștere a păsărilor pe care compania o dezvoltă în zonă, în completarea celor deținute la Vâlcea și Târgu Jiu.
Ferma de la Potcoava încorporează cele mai recente facilități tehnologice, dezvoltate de Carmistin printr-un parteneriat cu furnizori din Germania și Belgia.
Astfel, vorbim despre prima fermă a grupului ce beneficiază de o centrală ce utilizează biomasă pentru încălzirea halelor. De asemenea, pentru consumul de energie electrică, proiectul a fost prevăzut cu panouri fotovoltaice montate pe acoperișurile halelor, lucru care va reduce considerabil costul operațional.
Pentru ventilație, cele 33 hale din fermă funcționează pe baza unui sistem tehnologic, fiind utilizate așa‑numitele ventilatoare cu motoare cu magneți continuu. Potrivit reprezentanților companiei, acest lucru va spori cu aproximativ 50% eficiența energetică, raportat la un sistem convențional de ventilație.
Grupul Carmistin cuprinde peste 20 de companii active în producţia de carne de pasăre și ouă, creșterea porcilor, creșterea bovinelor, dar și în producţia de cereale, în cadrul Carmistin fiind integraţi în prezent fermieri cu peste 10.000 hectare de teren cultivat, din care peste 30% reprezentând agricultura BIO.
Businessul, construit încă de la început pe baza unui sistem integrat, este grupat în patru divizii în zona de producție: pui, porc, vită și partea de agricultură.
Printre principalele companii se regăsesc: Avicarvil, Avirom Plus, Avicarvil Farms, Avicarvil Farming, Avicarvil Food & Distribution, Porcellino Grasso, Agrikilti, Carmistin Trading, Carmistin Internațional, Pajo Agriculture și Tracian Beef.
Cu capital integral românesc, grupul Carmistin, condus de către Iustin Paraschiv, și-a început activitatea în anul 2003. Astăzi, grupul are aproximativ 3.000 de angajați, 32 de magazine proprii La Provincia, cultivă 10.000 de hectare, deține o fabrică de nutrețuri combinate cu o capacitate de 45 de tone pe oră și patru unități de depozitare cereale.
În ceea ce privește divizia de pui, compania deține 21 de ferme de pui broiler, două abatoare de pui, o stație de incubație și trei ferme de reproducție pentru păsările adulte.
Totodată, compania condusă de Iustin Paraschiv a dezvoltat proiectul „Fermier în țara mea”, prin intermediul căruia comercializează sub brandul La Provincia ouă BIO și convenționale provenite de la fermierii-membri în acest proiect. Pentru anul 2023, oficialii companiei estimează o producție de pui abatorizați de aproximativ 32 de milioane.
În ceea ce privește divizia de carne de porc, aceasta este formată în prezent din 29 de ferme, trei unități de depozitare carne, iar pentru acest an este estimată o producție de aproximativ 650.000 de suine.
De asemenea, grupul Carmistin deține și două ferme de bovine, iar estimarea de producție pe această linie este de aproximativ 10.000 de capete. Distribuția produselor companiei este realizată prin intermediul flotei proprii de vehicule, care astăzi încorporează peste 200 de vehicule.
Cu o cifra de afaceri cumulată de peste 1,8 miliarde de lei, potrivit propriilor estimări, grupul Carmistin este, în prezent, unul dintre cei mai importanți producători din industria alimentară din România.