FacebookTwitterLinkedIn

Cu un sistem de franciză bine dezvoltat și o rețea importantă, planul de business al unuia dintre cei mai cunoscuți jucători din industria locală de patiserie include astăzi investițiile permanente în remodernizare. Cum arată drumul dezvoltării pentru Fornetti România în perioada imediat următoare?

După o scădere cu 70% a cifrei de afaceri în primele luni de pandemie, compania Fornetti România estimează că în acest an va reveni la cifra de afaceri din anul prepandemic 2019, o cifră ce va fi susținută în special de investițiile în creșterea capacității de producție.

„Scopul este să ajungem unde eram în 2019, la nivel de volume și cifră de afaceri. Avem investiții în derulate prin care vrem să mărim capacitățile de producție deoarece cred că încă mai este loc pe piață”, au explicat recent, în cadrul emisiunii Reinventarea României, oficialii companiei.

O primă etapă a acestor investiții a fost începută în 2022. Prin aceasta, compania a majorat capacitatea unei linii de producție de la 1.400 la 2.500 de tone pe oră, iar în următorii doi ani vor fi majorate și capacitățile altor două linii de producție, ceea ce presupune un program de investiții în valoare de aproximativ două milioane de euro.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, Fornetti România a avut în 2019 o cifră de afaceri de 205,9 milioane de lei și un profit net de 15,1 milioane de lei.

Debutul pandemiei a reprezentat pentru Fornetti România „un șoc”, motiv pentru care, în acea perioadă, compania a luat decizia de a lansa noi produse.

De asemenea, în 2021, vânzările companiei erau pe o traiectorie ascendentă, pentru ca anul trecut, „după ce toată piața s-a relaxat”, să înceapă războiul, care a pus compania în situația de a majora prețurile.

„Am mărit prețul în sistemul de franciză de trei ori, iar în sistemul de retail de peste cinci ori. Cam acesta e rezumatul ultimilor trei ani. În 2023, ne așteptăm la orice, mai puțin la extratereștri, dar cred că va fi o luptă în piață între toți jucătorii”, au recunoscut reprezentanții Fornetti România.

Și cum strategia de business se schimbă de cele mai multe ori odată cu modificările din top management, la începutul lunii mai, Fornetti România și-a trasat un nou drum spre dezvoltare. Astfel, compania a decis că este timpul pentru noi schimbări în top managementul grupului. Așadar, după patru ani în care a condus Fornetti România din postura de director general, Szasz Jozsef a plecat de la conducerea companiei, poziția de Managing Director în cadrul diviziei locale a grupului fiind ocupată, începând cu data de 4 mai 2023, de Martin Udvarev.

Născut în Budapesta, Martin Udvarev a trăit ultimii 20 de ani în Bulgaria, unde a și condus compania Fornetti din acea țară, timp de 17 ani.

„Sunt un cetățean al lumii, așa cum îmi place să spun. Fac parte din a 5-a generație de bulgari născuți în Ungaria, iar ultimii 20 de ani din viață i-am petrecut în Bulgaria. Sunt în familia Fornetti de 17 ani, perioadă în care am fost director general al Fornetti Bulgaria și am amintiri foarte frumoase despre timpul petrecut acolo. Acum mă concentrez pe activitatea mea în România, să cunosc mai bine cultura, limba și, bineînțeles, să-mi investesc toată energia pentru a obține rezultate grozave cu compania. Îmi place foarte mult cultura românească, bucătăria locală și muzica populară autentică”, a mărturisit noul director general al companiei.

Pentru că în ultimii cinci ani segmentul de retail a reprezentat pentru Fornetti România punctul-forte, în prezent, noua conducere și-a propus să se concentreze pe dezvoltarea afacerii în sectorul HoReCa.

„Ne dorim să fim mult mai activi în zona HoReCa. Deși m-am alăturat Fornetti România în urmă cu o lună, sunt foarte conștient de toate strategiile ce au fost planificate, nu numai pentru a supraviețui, ci și pentru a prospera. Afacerea noastră principală, magazinele în sistem de franciză sunt la un nivel foarte înalt, avem peste 800 de magazine în toată România. Scopul nostru nu este doar să creștem numărul de magazine, ci să avem puncte de vânzare în orașe și locații strategice, precum în centre comerciale, gări, aeroporturi, metrou etc.”, a explicat Martin Udvarev.

Tendințele ultimilor ani în industria de patiserie au la bază diversificarea prin produse complementare de tip alimentar sau produse de cofetărie. Într-un astfel de context, Martin Udvarev se așteaptă ca în următorii doi ani trendurile în acest sector să fie dictate de prețurile la raft ale produselor.

„Românii sunt consumatori de produse de patiserie, iar datele de vânzări care arată că avem același produs pe primul loc în topul vânzărilor în ultimii 10 ani ne fac să credem că nu vor fi schimbări majore în tendințele de consum. Așadar, considerăm că prețul și produsele complementare vor fi cele care vor face diferența în următorii doi ani.”

Ca principale provocări cărora compania trebuie să le facă față cel puțin în acest an, Martin Udvarev a subliniat preferințele consumatorului final, precum și scăderea puterii de cumpărare.

„Ne aflăm într-o fază incipientă a unei crize financiare ce va duce la migrarea consumatorilor de la un segment la altul și trebuie să ne adaptăm acestor schimbări. Probabil spre finalul anului vom schimba portofoliul de produse pentru a menține nivelul actual de clienți”, a mai punctat oficialul.

Într-un astfel de context, o întrebare clasică ce stă pe buzele tuturor jucătorilor care activează în industria de patiserie este: „Cum arată evoluția comportamentului consumatorului?” Martin Udvarev precizează: „Comportamentul consumatorului român va reprezenta un mix între comportamentul din perioada pandemiei și perioada ultimei crize financiare.  În aceste condiții, cel mai probabil, magazinele noastre stradale vor fi cele mai afectate, dar considerăm că avem unele dintre cele mai competitive prețuri, iar schimbările în tendința de consum nu vor afecta într-o proporție atât de mare încât să nu poată fi compensate”.

În ceea ce privește planul investițional, noul CEO al Fornetti România a recunoscut că în fiecare an compania face îmbunătățiri în special atunci când vine vorba despre fabrica de la Timișoara.

„Pentru a asigura un flux continuu de producție, trebuie să facem îmbunătățiri în fiecare an”, menționează Martin Udvarev.

Anul acesta, investițiile în fabrica de la Timișoara s-au îndreptat către un proces masiv de reconstrucție, mai exact, reprezentanții companiei au finalizat înlocuirea turnurilor de dospire și congelare pe linia LM.

„Deocamdată avem un plan de investiții de 1,5 milioane de euro. Preconizăm investiții și pentru a doua jumătate a anului. Investițiile sunt legate de reînnoirea și creșterea eficienței echipamentelor de producție în valoare de 1,5 milioane de euro”, a completat CEO-ul Fornetti România.

Fornetti România, cu sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în anul 2001 prin intermediul unui parteneriat cu Fornetti Kft. din Ungaria. Compania a devenit master-francizor pentru această marcă în România, după ce, iniţial, a avut activităţi de distribuţie a produselor de patiserie.

Anul trecut, Fornetti România a înregistrat o cifră de afaceri ce a depășit 293 de milioane de lei, în creștere cu peste 36 de procente față de cifra raportată anul anterior. De asemenea, profitul net a crescut și el anul trecut cu 45%, depășind suma de 28,7 milioane de lei. În 2022, compania avea 461 de angajați.